Arena, Gra dowolna

Fenris
Tańczący z warnami
Postać w RPG: Fenris

Arena, Gra dowolna

Post by Fenris »

Jeśli ktoś miał okazję przejść grę dowolną(ja niestety nie z powodu nizeliczonych bugów) lub doexpić do 28- 30 lvlu ma możliwość skorzystania z Areny(można wcześniej lecz zapewne z marnym skutkiem). Co jest tam takiego ciekawego... walczysz z bogami a raczej ich awatarami, do tego za każdą wygraną walkę otrzymujesz mega itemy.

Walka numer 1 Belial

Najprostsza, chyba walka. Skupiamy się na championach potem dobijamy głównego wroga.

Shanna

Jeden z trudniejszych przeciwników(mówię poważnie) klucz w tym aby wybić jej powoli zwierzaczki, gdyż świętym światłem na samą siebie nie wiele zdziała.

Ereon

I tu jest koks ukryty. Nie mogłem w żaden konwencjonalny sposób go zabić. Więc zacząłem kombinować i znalazłem sposób. Po zebraniu wszystkich skałek, pojawia się 30 lvlowy szaman. Z jego pomocą udało mi się przezwyciężyć boga magii.

Bodajże Hirin

Padł za pierwszym razem, dość słaby choć trzeba uważać na błyskawice.

Zarach

Sprawiał trudności, najpierw obstawa potem delikwent :P

Czerwony bóg

Najsłabszy chyba jak dotychczas. Po skierowaniu do cmentarza padł w raz z kotkami.

Niethalf

Jego skille riposta, uderzenie gromu i siła woli sprawiają, że jest niepokonany. Macie jakieś pomysły?

Easter eggs

Gdy bóg się pojawi skieruj się do cmentarza, powstaną tam 4 wściekli wojownicy lub/i pomocni duchowie.

Ed: Wściekli wojownicy 28 lvl pojawią się gdy jeden z naszych bohaterów wejdzie na teren cmentarza, automatycznie zaatakują boga. Pomocni duchowie 28 pojawią się gdy bóg zbliży się do cmentarza.

Oba rodzaje duchów nie są zbyt mocne.

Po zebraniu skałek szarych pojawi się 30 lvl przyjazny szaman. jeśli natomiast weźmiemy zielone zostanie przywołany chorąży szaikan.

Gdy bóg zbliży się do tarczy na południu, zostanie tam przyzwany malar podpalacz 30 lvl. * działa chyba tylko w południe gdy wszystkie lampy się palą

Jest też pewnie coś z dwoma kapliczkami lecz jeszcze tego nie odkryłem. :)
Image
Spoiler:
Drzewiec
Odbębniacz postów

Post by Drzewiec »

ja miałem maga z zamrażającą różczkę kupioną w zachodniej gardzie i ona go zamrażała a ja go wali i tak go najłatwiej pokonać ale uważaj ponim jest jeszcze trudniejszy bóg
Fenris
Tańczący z warnami

Post by Fenris »

Tak tak Drzewiec wielkie dzięks za pomoc... Nie ma tu żadnych punktów pomógł? Widocznie nie, cóż kiedyś się odwdzięczę.

No to tak Niethalfik padł prawie bez żadnego czaru. Ogłuszenie + zamrożenie+ kometa lodu i nawet nie pisnął.

Tiara przepakowana i piękna bogini. Heh nie chodzi mi tu o moje zwyczajowe zboczenie zawodowe tylko o model postaci. Jak pokonać tą panią? Po pierwsze zniszczyć jej obstawę ja zrobiłem to tak. Wszyscy oprócz ava(jego zostawiamy tam gdzie rozmawiał) na cmentarz gdy nasza goddess i spółka zacznie się naparzać z duchami rozwalamy jednego żywiołaka. Radzę stosować tu dość mocne ofensywne czary. Niestety nasza bogini jest super silna chyba za dużo sterydów brała więc możemy pożegnać się z bohami. Klucz w tym aby zrobić to blisko cmentarza. Wtedy wkracza av. Ożywia martwych szaikanów i powtarzamy akcję aż zostanie tylko nasza Tiara. "Zbieramy" szamana i chorążego i tutaj tkwi mały taktyk. Potrzebny nam silny tank, ja mam swojego avata inni mogą wziąć jakiegoś woja, ale efektywność będzie gorsza.

Avat rzuca zdecydowanie + ktoś na niego barwną tarczę z tymi skillami może dość długo obrywać z małym leczeniem. Teraz druga ważna sprawa. Ustawiamy bohów tak aby nie byli w zasięgu burzy ognia i blisko od siebie(mordercza kula ognia).

Nor, tego cholernika jeszcze nie rozpracowałem. Nie ma wątpliwości, że to najmocniejszy przeciwnik z jakim się zmierzymy.

Zaraz zrobię mały UP easter eggs.
Image
Spoiler:
Drako997
Skrytopisarz

Post by Drako997 »

Yyyy jest pochwal użytkownika na dole jego postu Fenris;D

A tak w ogóle to jedyne superaśne itemki jakie można zdobyć to broń nic więcej;/.
Drakon Arach

Post by Drakon Arach »

Nor to najpotężniejszy avatar boga to zabicia. Ma hity dochodzące do 6600 i zdolności takie jak uderzanie (potrójne obrażenia), koszący cios. Ma też zaklęcie ból zadające 6000 obrażeń i rozszczepienie magii na 10 celów.

Oprócz tego ma najpotężniejszą obstawę. Są nimi cienie, którzy atakując z cienia mają hity do 14k obrażeń. Więc atak na ,,pałę ' sensu wielkiego nie ma.

Ja go jednak rozpracowałem. Potrzebny jest do tego silny tank (ze zdecydowaniem i ripostą przynajmniej), 2 uzdrowicieli przynajmniej (by nadążali trochę z leczeniem) i kupę cierpliwości.

Przeciwwskazania:

Darujmy sobie barwną tarczę. Ten tytan ma takie hity, że ochrona padnie po jednym ciosem i może nam zabić jeszcze postać, która jest tym chroniona.

Same, większe uzdrowienia. Leczące światło też sobie darujmy.

Tak dla przypomnienia: nie atakujemy postaciami walczącymi wręcz w ilości większej niż 1. Padną szybciej niż ryby w zanieczyszczonej rzece...

Zero drwin, potężnych ataków i innych nie przydatnych umiejętności...

No to zaczynamy:

Jednego boha (najlepiej jakiegoś woja, bo na tego boga większa ilość wojowników niż 1 się nie przyda) odstawiamy w jakiś kąt. Resztę uzbrajamy w broń dystansową, różdżki, a głównego tanka dozbrajamy jak najlepiej potrafimy.

Mój tanker to główny bohater. Mu dałem oprócz zdecydowania i riposty, żelazną wolę, siłę woli i jakąś zdolność szaikańską (wszystkie ataki skierowane na ciebie zamiast zabierać obrażenia będą ciebie leczyć). Dodatkowo zestaw, który unieruchamia ofiarę po uderzeniu i topór z uderzeniem i śmiercią.

Słabszy tanker jak napisałem. Zdecydowanie i riposta muszą być obowiązkowo. Trzecie pole to coś dodatkowego co chroni boha przed atakiem wręcz (i przedłuża jego egzystencje). No i mile widziany zestaw co unieruchamia.

Najpierw trzeba pozbyć się cieni. Głównego tanka zostawiamy na razie. Resztę prócz tego co odstawiliśmy w kat wyrzucamy na cmentarz. I teraz zaczynamy jazdę.

Głównym tankiem podchodzimy do boga OD STRONY CMENTARZA. Podchodzimy na tyle blisko by bóg cię zauważył. Włączamy szybko ripostę i spierdzielamy na cmentarz. Tam czekamy... i cienie zamiast cię zabić same siebie mocno ranią :P To jest idealny znak na ich się pozbycie. Całą ekipą zabij jak najwięcej cieni. Nie przejmuj się tytanem. Znając życie padniesz, ale od czego mamy tego boha, którego odstawiliśmy w kąt? Przywracamy do życia ekipę. I powtarzamy procedurę aż zyskamy pewność, że avatar stracił całą obstawę.

Teraz kolejna cześć planu czyli walka z bossem. Nie atakujemy go na pałę teraz. Spokojnie was zabije z jedną kończyną w odbycie. Trzeba znowu go podejść taktycznie.

Odstawiamy znowu boha jakiegoś w kąt. Główny tanker niech poczeka na zdecydowania i riposty. Tym razem atakować go będzie po przeciwległej stronie cmentarza (droga do takiego leśnego baldachimu... nie wiem jak to nazwać). Stawiamy pod tym budynkiem bohów co walczą na dystans i leczą a tankerem zwabiamy boga prosto do nich. I naparzamy. Włączamy najpierw zdecydowanie, potem ripostę, potem coś jeszcze itd... a reszta bohów niech naparza ze wszystkich zaklęć ofensywnych i niech leczy tanka. Jak masz słabego tanka, to znając życie ci padnie. Ale nie martw się, to nie koniec. Ożyw ekipę i powtórz procedurę. Czas jest po twojej stronie (bogowi wolno się regeneruje mana i życie). W końcu dojdzie do tego momentu, że Nor po prostu odwali tą upragnioną dla ciebie kitę... i tak zabiłeś ostatniego bossa.

Teraz pogadaj sobie z tamtym gościem, a po rozmowie z cmentarza wyjdą szkielety z imionami twórców gry. Taki Easter Egg. Jak już wszyscy wyjdą to zaczną ci robić różne fajne gesty (kłanianie, klękanie, wymachiwanie mieczem), czyli ogólnie będą ci gratulować. A ty możesz się cieszyć, że pokonałeś avatarów bogów i masz super ekwipunek ;]

To tyle. Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję, że pomoże.

Ps. Pamiętajcie, w tym pojedynku ważna jest cierpliwość!!!!
MrMat
Skrytopisarz

Post by MrMat »

O jakiej arenie mówicie? i gdzie ona się znajduje? mam 23 poziom
Fenris
Tańczący z warnami

Post by Fenris »

Dobij do 30 ;] to dość trudna mapa a znajduje się tak jak nazwa tematu wskazuje w rozgrywce dowolnej DS.
Image
Spoiler:
MrMat
Skrytopisarz

Re: Arena, Gra dowolna

Post by MrMat »

A tak sorry, mam 41 poziom ale shannie nie dam rady
ProNinjaX
Skrytopisarz

Post by ProNinjaX »

Na wstępie podam od razu dwie metody (dalej myślę nad resztą :D), którymi można się kierować w bitwach z bogami (oraz z bossami, do których otrzymujemy dostęp dzięki magicznym niciom):
1.Użycie zaklęcia "Urok", dzięki któremu będziemy mogli użyć bogów lub ich sług do własnych celów (takich jak pomoc w wybiciu reszty potworków).
2.No, i tutaj genialny sposób Drzewca- u pewnego handlarza znajdziemy zamrażającą różdżkę, dzięki której ten bóg nie będzie mógł się ruszać ani czarować :).
Belial- racja, banał. Nie potrzeba poradnika, wystarczy bić ze skilli i co jakiś czas uzupełniać życie bohaterów (o ile w ogóle są jakieś szkody :D).
Shanna- ja z każdym bogiem eksperymentuję. No i tutaj musiałem paść z 2-3 razy, jednak wystarczą 2 heale (u mnie avek, gdyż wbiłem 1 punkt w Życie oraz Uzdrowiciel Duszy- obaj mają potężne Święte Światło) oraz jako- taki tank. A więc- zaciągnąłem jej zwierzaki w lewy górny kąt, a gdy sama postanowiła wrócić na miejsce respa- wybiłem je powoli. Przy bogini zostały jedynie dwa, które już nie stanowiły problemu. Po ich wybiciu- Shanna kaputt !!!
Ereon- nie wiem jakim cudem, ale nie skorzystałem z pomocy szamana (w ogóle nie wiem jak go przyzwać, "skałki" niewiele mi mówią ^^) i pokonałem boga. A jak ? No dobra, bez cudu, ale jednak z pomocą magii. Głównym bohaterem (wtedy bodajże 40 lvl) "zauroczyłem" (Urok) boga, po czym wysłałem go w prawy dolny róg. Pod jego nieobecność uwaliłem żywiołaka "tanka". Potem jednak nadal był problem, gdyż, kiedy HP spadło mu o ok. połowę, został mi jedynie avek, Szalejące Ostrze i Wojownik Smoka (chyba). No to z powrotem- urok, wysyłamy, wskrzeszamy, leczymy, ładujemy manę i wypad na bossa. Za drugim razem była chyba tylko jedna ofiara (tank), po którym nikt nie padł (Ereon, nie wiedzieć czemu, najszybciej wykańczał kolesi z walki wręcz). No i dobiłem :D.
Hirin- banał, chociaż należy co jakiś czas leczyć bohaterów. Dobrym wyjściem jest zauroczenie delikwenta, po czym "wspomaganie" się nim w walce z innymi (czy to bóg vs. mob, czy to mob vs. bóg).
No, i teraz będę się bił z Elen :D. Na pasku mam SF2, więc opuszczam zaraz neta w dół i idę się lać.
Erin- przed chwilą padła. Beznadziejnie łatwa, za pierwszym razem. Lekkie trudności sprawiał jedynie drzewiec, którego załatwiłem na końcu (w walce posługiwałem się nim-Urok- do załatwienia Żywiołaków).
Czerwony Bóg- aby nie robić sobie jaj, najlepiej od razu wziąć go na Urok (oraz, jeśli 2 postacie posiadają ten czar, jednego z kociaków też czarujemy). W te 30-40 sekund (40, bo Urok Mistrz tyle trwa) ubijamy koty i leczymy postacie. Potem można iść w kierunku cmentarza (w walce pomogą nam duchy).
Zarach- w obstawie 2x ulepszonych szamanów (orków) oraz 2x ulepszonych burzycieli (trollów). Łatwy, tylko 19 lvl. Ja zauroczyłem jego oraz jednego z Berserkerów, po czym dobiłem resztę obstawy. Dalej pokonałem trolla, który był zauroczony, a z bogiem poszło jak z płatka.
Niethalf- tutaj musiałem zakupić różdżkę ze sklepu. Ani na chwilę nie radzę magowi władającemu nią się rozproszyć (np. używając czaru), gdyż Niethalf zna zaklęcie regenerujące. Z różdżką jednak poszło łatwo. Bez niej można też dać radę- za 1 razem- bez zamrożenia- dobiłem go do końca żółtego HP, jednak zregenerował się, skur3byk :(. Nagrody za niego są znakomite ^^.
Tiara- na pierwszy rzut oka- niezniszczalna. Musiałem dobić od 44 do 48 lvl, żeby ją w końcu pokonać. Jej ogromnym sprzymierzeńcem jest umiejętność Determinacja- gdy kogokolwiek zabije, zwiększa MAKSYMALNĄ ilość pkt. zdrowia o 5%, a patrząc na jej początkowy stan zdrowia (150k), to dość dużo. Pod koniec mojej walki jej stan zdrowia wynosił aż 320k !!! Warto zauroczyć ją, aby łatwiej poszło z żywiołakami ognia. Potem najlepiej udać się do duchów- nieco mogą pomóc. Mój tank miał ponad 500 defa- warto zrobić sobie takiego. Nie obrywał dużo i nie musiałem bardzo męczyć się z jego leczeniem. A jednak, pod koniec został mi tylko avek (czarna magia), Szalejące Ostrze oraz Wojownik Smoka (to ten tank :P). Aby wyrobić 500 u tanka najlepiej założyć przynajmniej cztery elementy z epic setów (niżej jest ciekawostka o tym sposobie). Co ciekawe, za zabicie Tiary dostajemy aż dwie magiczne nici.
Nor- no, i tutaj, tak jak Fenris, się zaciąłem. Spróbuję sposobu Drakona, ale dopiero, jak wbiję ok. +50 i załatwię sobie resztę eq dla bohów.
Edit: Aaa, no tak. Ale ze mnie idiota, ciągle z tego korzystam, ale nie tutaj... Przecież mamy urok. Zauraczamy Nora, po czym zostaje on zbity przez własne cienie :D. Haha, jak wbije to spróbuję :D.
Podam też ciekawostkę:
Po zabiciu każdego z bogów otrzymujemy świetny ekwipunek, jak też magiczne nici. Należy się z nimi udać do zaadresowanej placówki (np. po wejściu do Magnetycznych Kamieni). Wtedy miejsce na mapie, do którego musimy się udać, od razu się odkryje. Znajduje się tam boss (jest ich w sumie chyba tyle, co bogów). Z każdego bossa/każdej grupki bossów dropi zbiór itemków, które tworzą zestawy (z każdego bossa po 5, jednak tylko jeden rodzaj, np. z jednego tylko pierścienie, z drugiego naszyjniki). W sumie można uzbierać aż 10 zestawów !!! Jest to 50 itemków :) (jeden zestaw to 5 itemów, i nie trzeba założyć fulla, aby dostać niezłe bonusy :D).
Drzewiu
Odbębniacz postów

Post by Drzewiu »

Otóż ja mam ważne pytanie. Niektórzy piszą, że mają 50 poziom. Co to za dziwna wersja gry? i jak zdobyć poziom wyższy niż 30? Z góry dziękuję za odp.
MagnusArias
Tańczący z warnami
Postać w RPG: Thalon Van Leyen

Post by MagnusArias »

Mają wgrane jakieś dodatki, które wg mnie są niepotrzebne.
filipman
Skrytopisarz

Post by filipman »

jakie dodatki mają?
Drzewiec
Odbębniacz postów

Post by Drzewiec »

Jest to plik który zniweluje limit poziomu do któregoś i jest on ściągnięty z oficjalnej strony spellforce.
filipman
Skrytopisarz

Post by filipman »

a dzięki.a gdzie na tej oficjalnej stronie pobrać?byłem ale nie widziałem tego akurat
vidarius
Skrytopisarz

Post by vidarius »

Ja nie mogę przejść Hirina. A przy okazji jak pokonać tego bossa pająka w Dargh Lur?
I proszę o podanie linka do edytora poziomu bo też nie mogę znaleźć.
Post Reply