Jak,kim,czym zacząć?

Porady do gry SpellForce
Guest

Post by Guest »

dla tych ktorzy chcą szybko lvl proponuje bialych magow(ich expi sie najszybciej) osobiscie gram lekko zbrojnym i osobiscie gra mi sie nim lepiej niz ciezko zbrojnym
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Proszę o uzasadnienie tego stwierdzenia.
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Guest

Post by Guest »

hymm... Osobiscie gram teraz Cien Feniksa postacia z 47 lvl

19 lekka sieczna

19 drzewcowa

12 lod

i gra sie mi b.dobrze :wink: uzbrojony w bronie Bestia i Taniec Smierci spokojnie kosze wrogow :D za niedlugo zaloze sprzet "kowala swiata" :)

kolejna postac to 27 lvl a Arynie

11 sieczna

11 smierc

11 nekromancja

to dopiero ciara az milo :D hehehe
Guest

Post by Guest »

Ja lubię postacie z magią lodu oraz ciężką sieczną i pancerzem(zwłaszcza jak mają na sobie zbroję świtu). Początkującym graczom polecam woja ciężkozbrojnego ponieważ kampanię świtu przechodzi się nim bardzo łatwo. Potem mogą być problemy, ale jak się nauczy grać to jakoś się sobie poradzi.
Mr. Z
Niemy Mędrzec

Post by Mr. Z »

Witam wszystkich

Po kilku latach powróciłem do gry SpellForce – znowu mnie wzięło :wink: Poprzednio kampanie przechodziłem różnej maści wojownikami, teraz przyszła kolej na magów. Na początek prawie klasyczny mag (lód+ogień+ śmierć). Inwestując w Inteligencję i Mądrość aż do osiągnięcia 20 lvl danej magii trochę punktów zostanie do rozdania. I tu pojawia się moje pytanie, podpakować zwinność czy zręczność? Ciekaw jestem Waszych opinii opartych na doświadczeniach z gry.

P.S. A może jednak zamiast ognia wziąć nekromancję?
Guest

Post by Guest »

Ja bym podpakował w zwinność. Zręczność jeśli nie masz siły i zadajesz małe obrażenia nie jest przydatna ponieważ co z tego że trafiasz jak zadajesz mało obrażeń. Zwinność natomiast ma to do siebie że przeciwnikom trudniej będzie przerwać twoje zaklęcie i trafić cię a jak jesteś otoczony przez wrogów i chcesz rzucić jakiś czar aby się uratować to dzięki dużej zwinności masz szansę to zrobić.
Mr. Z
Niemy Mędrzec

Post by Mr. Z »

Jeśli dobrze rozumiem to zręczność daje wymierne korzyści tylko w połączeniu z siłą, czyli de facto potrzebna jest tylko postaciom walczącym wręcz. Co do zalet zwinności to raczej nie trzeba mnie do nich przekonywać. Chociaż myślałem, że może jednak zręczność ma jakiś tam wpływ także na ataki magiczne.
Mr. Z
Niemy Mędrzec

Post by Mr. Z »

Jeszcze jedno pytanko odnoście maga żywiołów. Gra ktoś jeszcze takim magiem w czystej postaci tzn. ogień + lód + ziemia, a jeśli tak to w co polecacie zainwestować pozostałe punkty biorąc pod uwagę, że nie wystarczy ich do opanowania umiejętności na maksymalnym poziomie.
Fenris
Tańczący z warnami
Postać w RPG: Fenris

Post by Fenris »

W kampanii dla maga przydatne jest 2 lvl lekkiego uzbrojenia dla błogosławieństwa, zawsze można też pokombinować z białą magią :D Btw 200 zwinności(dzięki itemom) i otoczony przez minotaury dostawałem każdego możliwego hita. Zręczność dostajesz z itemów, dzięki czemu spokojnie możesz mieć 60-90 a to już liczba porządna, jak dla mnie w CF nie opłaca się w nią ładować tak jak w wytrz albo siłę.
Image
Spoiler:
Mr. Z
Niemy Mędrzec

Post by Mr. Z »

No właśnie nad Białą Magią się zastanawiam. W początkowej fazie gry dzięki kilku punktom można mieć dostęp do kilku ciekawych broni a przy okazji trochę się podleczyć. Poczekam jeszcze trochę może ktoś będzie miał inną, mniej standardową propozycję.
Fenris
Tańczący z warnami
Postać w RPG: Fenris

Post by Fenris »

Jedyny inny mądry wybór to magia umysłu defensywna na poziomie 12 dla czaru medytacja. Jednakże postać będzie musiała dużo punktów wydawać i do walki wręcz nadawać się raczej nie będzie, za to będzie mega killerem na duże armie.
Image
Spoiler:
Mr. Z
Niemy Mędrzec

Post by Mr. Z »

I o to mi właśnie chodziło. Zastanawiam się tylko czemu sam na to nie wpadłem. Teraz tylko muszę policzyć punkty, żeby czegoś nie spie...
Post Reply