Czy ktokolwiek wie jak pancerz i siła wpływają na obrażenia?
Czy działa to np na zasadzie, że obrażenia bazowe są zwiększane o tyle, o ile więcej masz siły niż wróg pancerza, czy w jakiś inny sposób, a może liczy się to jakoś oddzielnie, a nie te dwa współczynniki razem?
Wpływ pancerza i siły na zadawane obrażenia
-
MagnusArias
- Tańczący z warnami
- Postać w RPG: Thalon Van Leyen
Re: Wpływ pancerza i siły na zadawane obrażenia
Siła tyczy się zadawanych obrażeń, a pancerz obrony. Twórcy musieli ustalić jakiś wzór. Najlepiej jest sprawdzić jaki, gdy masz tablicę wrogów z SF1, gdzie mają wypisane atrybuty. (istnieje coś takiego w ogóle?) Potem kombinujesz z własnymi atrybutami.
Spróbuję Ci to jakoś rozpisać.
Postać nasza ma 50 siły i sztylet, która zadaje 1-3 obrażeń, brak pancerze (Czyli bronę równa 0). I mamy takiego żuczka z obrona 0, siła np też 25 i wytrzymałość 25.
Gdy żuczka atakujemy zadajemy mu obrażenia rzędu ok 10-15. Czyli można na razie wysunąć wzór, że wartość siły jest pewnym współczynnikiem modyfikującym obrażenia.Bo gdyby postać miała np 25 siły, to by zadawała takie same obrażenia (czyli 1-3).
To więc jeśli siła = 25, to wtedy współczynnik ataku wynosi 1x. Potem on rośnie na swój sposób, bo przy wartości siły = 50, współczynnik wynosi 5x
Musisz do tego jakoś dojść.
To samo tyczy się obrony. Gdy pisałem swojego RPG'a używałem wzoru:
Tak więc obrona zależy od wytrzymałości (Chociaż w SF gdy nic nie mamy założonego to obronę mamy wyświetloną 0). W Sf zawsze jakaś obrona jest, wyświetlana jest tylko suma wartości pancerza z przedmiotów, która zmienia ten współczynnik obrony.
Musisz różnie sprawdzać, do tego można dojść, jak to się wszystko dzieje. Spróbuj stworzyć kilka postaci o różnych wytrzymałościach i sile i wtedy atakuj tego wspomnianego żuczka. Zapisuj sobie ile zadajesz średnio obrażenia pustymi rękoma, ile sztyletem (tylko sztyletem, bo on zadaje najmniejsze obrażenia).
Spróbuję Ci to jakoś rozpisać.
Postać nasza ma 50 siły i sztylet, która zadaje 1-3 obrażeń, brak pancerze (Czyli bronę równa 0). I mamy takiego żuczka z obrona 0, siła np też 25 i wytrzymałość 25.
Gdy żuczka atakujemy zadajemy mu obrażenia rzędu ok 10-15. Czyli można na razie wysunąć wzór, że wartość siły jest pewnym współczynnikiem modyfikującym obrażenia.Bo gdyby postać miała np 25 siły, to by zadawała takie same obrażenia (czyli 1-3).
To więc jeśli siła = 25, to wtedy współczynnik ataku wynosi 1x. Potem on rośnie na swój sposób, bo przy wartości siły = 50, współczynnik wynosi 5x
Musisz do tego jakoś dojść.
To samo tyczy się obrony. Gdy pisałem swojego RPG'a używałem wzoru:
Code: Select all
Obrona = abs((Wytrzymałość/5) + Wartość_Pancerza)
// abs - zaokrąglenie do liczb całkowitych.
Musisz różnie sprawdzać, do tego można dojść, jak to się wszystko dzieje. Spróbuj stworzyć kilka postaci o różnych wytrzymałościach i sile i wtedy atakuj tego wspomnianego żuczka. Zapisuj sobie ile zadajesz średnio obrażenia pustymi rękoma, ile sztyletem (tylko sztyletem, bo on zadaje najmniejsze obrażenia).
http://www.youtube.com/user/95MagnusAri ... &flow=grid - Majne kowers