Mapy Zacharego

Dział poświęcony wszelkim mapom i ich edytorze.
Post Reply
Zachary09
Zbrojny w klawiaturę

Mapy Zacharego

Post by Zachary09 »

Postanowiłem mapować. Postępy u mnie są... całkiem dobre.

Chciałem Wam zaprezentować moją pierwszą mapę! :)

Proszę o szczere oceny, ale również wgląd w to, że jest to moja pierwsza mapa.

Mountain Mascarade

http://www.speedyshare.com/files/242198 ... carade.map

Pierwsza wersja mapy

Brak zwierzyny

Jest to pierwsza wersja mapy, gdzie testujecie czy surowce są poprawnie rozmieszczone, czy rybacy orków mogą dotrzeć do ryb, czy flagi są dobrze porozmieszczane itp.

http://www.speedyshare.com/files/242344 ... carade.map

Druga wersja mapy

Dodana zwierzyna

Poprawione niektóre błędy z przechodzeniem przez mur, oraz na '.

Temat będzie cały czas modyfikowany przeze mnie.
Grandolik
Zbrojny w klawiaturę

Mapka

Post by Grandolik »

Fajna mapka ale ja dopracuj :P

Czekam na wersje dopracowaną .

Moja ocena mapy 7/10 :twisted:
Tobik
Webmajster

Re: Mapy Zacharego

Post by Tobik »

Może dasz jakieś screeny?

Obraz wart więcej niż tysiąc słów..
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Fajnie, że ktoś zabrał się za robienie jakiś nowych mapek do gry, a nie tylko takich do nabijania expa. Ta mapa jest do swobodnej czy do multi, bo po wrzuceniu tej mapki do katalogu lanfreegames nie mam jej w spisie map :?.
Grandolik
Zbrojny w klawiaturę

Post by Grandolik »

przemmir ta mapka jest do wielosobowej do folderu LAN
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Łee tam, i tak prawie nikt nie gra w pvp albo nie ma na to czasu - lepiej by było jakby ta mapka była do swobodnej, bot am bym mógł ja chociaż zobaczyć, przetestować i zagrać^^

Dzięki za objaśnienie;]
Zachary09
Zbrojny w klawiaturę

Post by Zachary09 »

Później wrzucę specjalną wersję mapy, która jest do przetestowania w trybie Co-Op. A dla chętnych ją opiszę.

Opis mapy

W starożytnej, zamkniętej łańcuchem górskim krainie krasnoludów powstały tajemnicze monumenty. Kolejni runiczni wojownicy zaczęli pojawiać się przy owych monumentach, pobudzeni przedwczesną potęgą wojny przywołania.

Jest 6 monumentów: monument elfów, krasnoludów, trolli i orków, a na środku 2 monumenty bohaterów.

Główne surowce typu księżycowe srebro, lenya, więcej żelaza jest na środku.
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Buu, czemu nie wrzuciłeś Mrocznych Elfów (na Ludziach mi nie zależy :P)? :?.

Dodatkowo nie wiem czy dobrym pomysłem są tylko 2 monumenty bohaterów. Jak gra się 2v2 to OK, jeden z dwóch graczy w zespole bierze ten monument w swoje ręce i tak samo robią gracze z drużyny przeciwnej - jest to już tylko kwestia dogadania się kto ma go przejąć ze swojego teamu :wink:. Gorzej natomiast wygląda to jeśli gramy np. 1v1v1 lub w czterech z tym, że każdy na każdego (wiem, że to rzadkość, ale jest to realne :wink:). Tu się nam rodzi pewien problem, ponieważ któryś z graczy będzie poszkodowany i nie będzie miał monumentu, co mi szczególnie nie przeszkadza, ale innym graczom już może. Zwykle robi się jednak wyważone mapy albo zaznacza się, że dana mapa jest niezrównoważona, a ta w tym stanie właśnie taką niezrównoważoną jest.

Byłbym bardzo zadowolony jeśli zrobiłbyś przeróbkę Twojej mapy, aby nadawała się do gry swobodnej! :).
Zachary09
Zbrojny w klawiaturę

Post by Zachary09 »

Mogę zrobić całkowicie nową mapę... ale zajęłoby mi to troszkę czasu. Z godzinkę eksperymenty na ustawianie wrogich siedisk oraz skrypt na otwieranie bramy jeżeli zabijemy jakiegoś bossa, czy coś :) i jeszcze narysowanie terenu... to mi najgorzej wychodzi ze wszystkiego :( nie lubię robić dużo rzeczy od nowa, wolę wykreować własny prosty ląd od którego nie zależałby całokształt mapy, chociaż wiadomo że Phenomic robiło głównie mapy niesymetryczne i dlatego im to ładnie wychodziło...
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Nigdy się nie bawiłem tym edytorem, ale skoro to jest takie skomplikowane jak piszesz to już wiem czemu jest tak mało zwykłych map, a są tylko te takie do nabijania :P.

Z własnego doświadczenia w robieniu map (np.: Disciples II, H3, Twierdze...) wiem, że najładniej wyglądają mapy:

- całkowicie robione samemu, bez wspomagaczy takich jak np. wygenerowanie gotowego terenu

- tak jak pisałeś nie symetryczne ładniej wyglądają

- przede wszystkim dobrze przemyślane, bo na jakieś tam niedoróbki przymknie się oko, ale jeśli mapa jest źle zagospodarowana to jest do niczego

Nie wiem jak to wygląda w edytorze SpellForce, ale może tam tez masz gdzieś opcje robienia gotowego terenu? :P.

Btw: tak teraz mi wpadło do głowy, że do swobodnej mogą być chyba tylko max 3 monumenty?...

Jeśli jest to takim problemem to może po prostu zrób wersje gdzie monument rasy X zastąpisz ME.
Zachary09
Zbrojny w klawiaturę

Post by Zachary09 »

Monumentów w grze swobodnej może być... muszę się przyznać 8) - tyle, ile ma edytor kompletnych monumentów w grze (a jest ich ok. 6 sztuk), stworzyć możesz monument przy monumencie, ale tylko jeden monument może być przypisany do jednego menhiru (np. Trolle).
Post Reply