Co sądzicie? (dla tych co już mają:P)

Guest

Post by Guest »

Zakon Świtu był moją pierwszą grą na PC, i jak dla mnie właśnie w tej ze wszystkich poznanych przeze mnie eRPeGów fabuła i klimat były najlepsze, grafika, poza twarzami postaci i jakością tekstur też była niczego sobie. Dwójka odrzuciła mnie brakiem run z którymi najbardziej kojaży się spellforce, poza tym cukierkową grafiką i zupełnie innym niż w jedynce interfejsem. Poza tym rozdzielczość ;/ nie można ustawić więcej niż 1280x1024 (tak jak z resztą w jedynce), a na moim 20" LCD nie wygląda to najlepiej.

Podsumowując - jedynki nic nie przebije :P
Guest

Post by Guest »

Zobaczyłem, zagrałem. I nic. Totalnie mnie nie wciągneło. Z 1 brakuje mi przedewszystkim run. Natomiast najbardziej denerwuje mnie liczba hp. Początek gry i hp tyle, ile w jedynce w połowie/końcu gry :/. Fabuła niczego sobie lecz wg mnie gra, choć dobra, nie pobije originału. Jedynka jest "The Best!".
Sknerus
Zaklinacz słów

Post by Sknerus »

Ja się trochę zawiodłem i trochę zadowoliłem :) Zdenerwowało mnie to że nie ma run :( I że za zwykłe stwory expa się nie dostaje; że tak drastycznie spadła liczba czarów i kilka innych rzeczy, ale za to jest trochę więcej jednostek i grafika normalnie wymiata i łatwiej się bije stworki z widoku zza pleców awatara, w SF1 trzeba było najczęściej przechodzić do widoku izometrycznego

SF1 ma wady i zalety i tak samo SF2 :D Nie będe oceniał która lepsza bo dla mnie cała seria SF wymiata :D
Kafar
Zaklinacz słów

Post by Kafar »

Nie dawno temu był spellforce 2 za 14.99zł w CD-Action
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

Zaczynam zmieniać zdanie pod silną presją Dragon Storm . Fabuła zostaje rozwinięta i wpuszczona na właściwy tor - przywołanie . Twórce , Okręt- Miasto czy nawet sami szaikanie zmieniają opinie .

Dwójka jednak nie jest taka zła . Możemy mieć swoją bazę gdzie chcemy nie musimy trzymać się jednego miejsca . Chodzą za nami bohaterowie , u niektórych z nich możemy rozwijać drzewko rozwoju po swojemu .

Nowa ocena 8/10
Sknerus
Zaklinacz słów

Post by Sknerus »

Zagrałem we Władce Smoków i ta część jest wyrypista :D . Dzięki temu dodatkowi 2 jest równa z 1(1 ma jedne zalety a drugich nie ma, a z 2 jest tak samo :) )
Dosu666
Zbrojny w klawiaturę

Post by Dosu666 »

Spellforce ZŁota Edycja był moją pierwszą Zakupioną grą na komputer. Oczy zaświeciły mi się jak 5 złoty kiedy usłyszałem o Spellforce 2: Shadow Wars. Odrazu sobie zakupiłem po Premierze. Oczywiscie byłem zdenerwowany gdyż polska wersja językowa zawierała pewnego buga który uniemozliwiał przejscie gry do końca ale szybko wydana została łatka która naprawiła ten problem. Gre przeszedłem w Tydzień. Spodobała mi sie bardzo, oczywiscie nie miała dla mnie identycznego klimatu co 1 ale była w moejej elicie gier. Zaraz po premierze zakupiłem też Dragon Storm, ten dodatek mi się tak spodobał że rpzeszedłem go 6 razy, jednak byłem zdenerwowany że tak krótki. Ale i tak cała Seria Spellforce jest jedną z moich ulubionych, idealne połączenie Strategi z RPG.
DrizztPl02
Odbębniacz postów

Post by DrizztPl02 »

SpellForce 2 zawiodła moje oczekiwania. Moje zdanie

minusy:

-mniej jednostek niż w SpellForce1

-gra nie jest tak wciągająca

-jednostki są tyć dziwne (tzn. wygląd)

-gra ma błąd i trzeba dopiero ściągnąć patcha, aby normalnie działała i nie przycinała (porażka)

- fabuła gorsza niż w SpellForce1

- i największy według mnie błąd, który zepsuł dla mnie klimat gry, tzn. odejście od run. Tym charakteryzował się SpellForce1.

Zalety

- w końcu są jednostki latające i kawaleria

- tytani fajnie wyglądają i wymiatają

- grafika (chociaż myślę, że SpellForce1 miało lepszą grafikę jak na tamte czasy, niż ta teraz na te czasy, mogli się lepiej postarać.)

Moja ocena 6/10.
Vela
Skrytopisarz

Post by Vela »

Grałam tylko w demo SpellForce1, to też nie mam tego porównania.

Wady:

-Nie da się zapisać potyczek

-Mało jednostek(tylko 3 na każdą grupę)

-Przycina się nawet na dobrych komputerach...

-Według mnie Magowie powinni latać na pegazach...

-Nie ma portów, statków, jednostek wodnych

-Surowce się nie odnawiają...(W ParaWorld tak... A Ci sami je robili)

-Słaba rozbudowa - wszystkie budynki kręcą się tylko przy armii... Kompletny brak ekonomi.

Zalety:

-Bohaterowie i ich super zdolności(Jak się nimi umie grać i wykorzystywać ich zdolności to można wygrać niemal zawsze)

-Grafika(Mnie się tam podoba grafika. Nie lubię jakiejś przesadnej...)

-Tytani... Super.

Jak widać wad sporo, a zalet mało... Jednak gra mi się podoba, szukałam właśnie takiej!

Ocena - 6/10.
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

I w 1 i 2 nie da się zapisać potyczki

Mało jednostek ? A to że potrafią latać są lepsze graficznie ?!

Na dobrych komputerach się nie tnie (wiem bo mam) ,a nawet na słabym na dobrych ustawieniach super chodzi.

Pegazy czy gryfy duża różnica . A ja może chciałbym , aby rycerze jeździli na różowych słonikach.

To ze statkami słuszna uwaga i z tym że surowce się nie odnawiają ( Lenya jest rośliną wiec powinna) .

Tak zawsze będzie w grach , że armia jest najważniejsza . W tej grze walczymy o dobro lub zło dla danej krainy.

Tytani nie są wg. mnie odpowiednio wyważeni . Królestwa atakuje 5 naraz zaklęciem , a paktu 15 . nIE FAR .
Vela
Skrytopisarz

Post by Vela »

Mam dobry komputer, niedawno kupiony i tnie mi się na dużych mapach(i jak są tam Ci "dzicy" wrogowie.) Oczywiście to nie tnie się tak, że nie da się grać... Umiarkowanie i w sumie aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.

Z tymi różowymi słonikami nie rób se jaj ^.- Mi z tym pegazem chodzi o to, by było urozmaicenie a i Mag i Spirytysta latają na gryfach...

Jednostek mało i może są lepsze graficzne.(Zależy które...)

Tytan paktu z tego co pamiętam może atakować na raz 10 jednostek... A atakuje 5. (Wszyscy tytani atakują specjalną zdolnością 5 jednostek, nawet jak pisze inaczej. Co do Koszącego ataku to chyba 3 każdy tytan.)
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Wg mnie tylko elfki są lepsze - i to nieznacznie - od SF1. A to, co zrobili z Mrocznymi Ostrzami woła o pomstę do nieba.
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
DrizztPl02
Odbębniacz postów

Post by DrizztPl02 »

Ari, a ściągałeś patcha? Bo ja ściągnąłem, i mi nic nie tnie.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Przy awansie dostajemy 2400 PŻ i 1600 PM (jeśli damy punkcik na umiejętność związaną z wojną) lub 1600PŻ i 2400 PM (jeśli zainwestujemy w magię). Nie mogłoby to być 24/16 lub 16/24? o.O Takie ilości życia kojarzą mi się z H&S...
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Vela
Skrytopisarz

Post by Vela »

Mnie tez to dziwi... Tytan paktu ma aż 75 tysięcy HP... Na co tyle? Spójrzmy na ParaWorld.

Grał ktoś z was w ParaWorld? Jest zrobiony przez Phenomic i przez niego zbankrutował. I tam jest baardzo wiele podobnych rzeczy co w SP2(Głównie mowa tutaj o grafice, dźwiękach itp.)

I tam tytani mają ledwie 5000 HP... A jednostki zadają od 10 do max. 300 obrażeń jednym uderzeniem.

I zapomniałam o jednym +

+Ataki co ileś sekund - takie dość.. oryginalne. W żadnej grze chyba nie pisze co ile jest dany atak... To samo tyczy się magii. Tylko to tak trochę kłamie. Np. "Szaman, Kula Ognia co 0 s." < A jednak tak nie jest.... Co najmniej mniej więcej 3 sekundy rzuca kulę(nie liczyłam dokładnie)
Post Reply