Sesja DA

Post Reply
Craig Un Shalach
Skrytopisarz
Postać w RPG: Lotar Bishop

Sesja DA

Post by Craig Un Shalach »

Tak... w końcu do tego doszło. Sam DA chce się pokusić o poprowadzenie własnej, klimatycznej sesji w świecie spellforce.

Od razu przejdę do konkretów.

Cała akcja sesji jest osadzona w czasach powstawania kręgu i run. Eo nie jest jeszcze dotknięte kataklizmem, jak na razie na świecie panuje spokój (względny, oczywiście wojny rasowe są). W tej przygodzie chętni wcielą się w początkujących awanturników, którzy będą z początku odkrywać i rozwiązywać trudne zagadki, zadania i będą się stykać z podrasowanym, bardziej brutalnym i rzeczywistym Eo. Potem zostaną wystawieni na próbę i ich los zetknie z czymś czego nigdy by sobie nie wyobrażali w swoim życiu. Czymś, co może zmienić ich życie i plany...

Tak mglisto przedstawia się fabuła gry. Coś jeszcze? A tak...

Mechanika gry będzie oparta na kościach K100 (czyli maksymalna wartość cechy to 100). Będzie system doświadczenia i zdobywania poziomów, będą oczywiście umiejętności. Wartość cech początkowych będzie zależna od ras. Wprowadzone zostaną nowe zaklęcia i zdolności bojowe, będzie można sobie wybrać klasę prestiżową (byście mieli czym się poszczycić i wychwalać, coś w rodzaju ,,osiągnięcia''), która ma swoje zalety i wady.

Na razie chciałbym zapytać się was, drodzy forumowicze i forumowiczki (tak to się piszę?) czy bylibyście tym w ogóle zainteresowani. Zmartwię też was. Limit chętnych na sesję (jeśli w ogóle ją zaakceptujecie) to 4 osoby, ewentualnie maksimum 6 jeśli będzie ładnie zrobiona KP.

Więc pozostało mi teraz... czekać na wasze opinię.

Dodam tylko tyle..., że jak się uda to nie przeliczycie się ;)
Ari
Arinistrator

Re: Sesja DA

Post by Ari »

* Schemat KP? I informacje, jakie trzeba uwzględnić? (Runa/nieruna; możliwe pochodzenie, jakieś konkretne wymogi itp. itd.)

* Klasa prestiżowa - więcej informacji poproszę: czy można ją wybrać samemu, czy będzie jakaś lista? Jakie są wymogi i możliwości osiągnięcia jej i w końcu - co tak naprawdę daje?

* Rozumiem, że fabuła jest mglista, mhroczna i tajemnicza, ale błagam, powiedz chociaż, gdzie i po co nas wysyłają @.@ Ja tu jestem od udowadniania graczom, jak dziwne rozwiązania się stosuje ;P
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Craig Un Shalach
Skrytopisarz

Gramy zwykłymi śmiertelnikami. Na początku. Wraz z rozwojem fabuły gracze zostanę w nie zamienieni. Pochodzenie... mi to tam obojętne. Może to być arystokrata, zwykły mieszkaniec a nawet sierota i zdesperowany biedak. Co do ras to widzę chętnie ludzi, elfy i krasnoludy. Mniej chętnie mroczne elfy. Orka... zależy od KP. Trollom mówimy kategorycznie nie.
Ważne tylko, by to nie była postać robiona na jakiegoś ultra mega koksa. I tak zaczynacie z 1 poziomem.

Klasa prestiżowa jest na razie u mnie w fazie planowania. To jest klasa, która da wam pewne dodatkowe korzyści... dostaniecie ją zależnie od tego jaką obierzecie drogę. I od waszego charakteru i występków.
Nie wyjawię więcej by nie psuć wam zabawy. To jest dość ważny aspekt i nie chce na razie dawać wam za wiele, bo potem mogę coś zmienić i będą nie porozumienia.
Wyjawiłem wam na razie to, co ustaliłem w 100%.

Wyjawię wam początek...
Otóż zostajecie wynajęci do ochrony pewnej ważnej osobistości. Zmierza ona do Szarogórza. Jest do dyplomata i jednocześnie posłaniec, który niesie ważne wieści. Będzie trzeba go chronić. Cała droga z pewnej wioski (nazwa wymyślona przeze mnie) do Szarogórza to jest prolog. Czy wam się uda? To już zależy od was... potem będzie tylko jeszcze gorzej.
Powiedzmy, że ta ochrona to rozgrzewka przed tym na co szykuje graczy.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

W takim razie chętnie poczekam na schemat KP i podrzucę którąś z nieużywanych postaci (że też wykorzystałem już Erycha...), jak znajdę chwilkę.
Ty, który wchodzisz
Craig Un Shalach
Skrytopisarz

Czekam na wypowiedzi innych. Chce przynajmniej zdanie czterech osób bym mógł wkleić kp (wtedy jest już jakiś sens).
Eon
Postrach moderatorów
Postać w RPG: MG

Post by Eon »

Czy wam się uda? To już zależy od was... potem będzie tylko jeszcze gorzej.
Powiedzmy, że ta ochrona to rozgrzewka przed tym na co szykuje graczy.
Dzięki, od razu wszyscy przyszli gracze będą wiedzieli, że im się nie powiedzie.
Nawiasem ja nie wezmę udziału, średnio zachęcił mnie ten pomysł. Znowu to drętwe Szarogórze, podobne motywy, IMO nużące. Z Twoich opisów wynika, że to będzie jedna wielka rzeźnia, survival pełną gębą, może nawet dwoma, jeszcze tylko brakuje Grylls'a.
Sam nie wiem, czy po prostu znudziły mi się epickie opowieści, czy to jakaś postępująca choroba, ale nagle dostałem -? do chęci ;|
Reasumując, na mnie nie licz, inni będą grać ;)
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ Pjerdl życie, odpisz w sesji! ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ And if you won't... Image
Landaen
Łowca postów
Postać w RPG: Falibor

Post by Landaen »

DA wrote:Gramy zwykłymi śmiertelnikami. Na początku. Wraz z rozwojem fabuły gracze zostanę w nie zamienieni.
Czemu niby mielibyśmy dać zamienić się w runy? Skoro Krąg dopiero powstaje, to chyba nikt nie będzie mógł na tyle ufać magom. A skazywać się na wieczną niewolę itd.?
Mess with the best - die like the rest.
Craig Un Shalach
Skrytopisarz

Fajnie, że podjąłeś ten wątek.

Nie będę zdradzał co się stanie, bo wtedy zepsuje zabawę. Poza tym nie napisałem, że będziecie zniewoleni. To od was zależy czy to ,,przekleństwo'' lub ,,dar'' będziecie wykorzystywać, czy będzie starać się o nim zapomnieć.

Ale za nim zostaniecie zamienieni w runę minie naprawdę długi czas w sesji. Może uda wam się poprzez czyny i ostrożność nadal pozostać śmiertelnikami? Tego nie wykluczam...
Landaen
Łowca postów
Postać w RPG: Falibor

Post by Landaen »

Ja w każdym bądź razie postaram się zagrać, ale nie wiem, czy mi się uda. Mam takie coś, że przy tworzeniu jednej postaci zaraz przychodzi mi pomysł na następną. Teraz tworzę KP, więc może nastąpi przypływ weny i kogoś wymyślę.
Last edited by Landaen on Sat, 23 Apr 2011, 17:43, edited 1 time in total.
Mess with the best - die like the rest.
Craig Un Shalach
Skrytopisarz

Nie twórz jeszcze. Na razie napisz na kartce ogólnie postać. Ja podam potem szablon na który wszystko potem naniesiesz.

Fajnie, że jest jakieś zainteresowanie. Poczekam jeszcze na wypowiedzi innych.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Vin wrote:Dzięki, od razu wszyscy przyszli gracze będą wiedzieli, że im się nie powiedzie.
Bardzo chętnie ponaginam wszystkie zasady i udowodnię, że można \m/
I znów Vin wrote:Znowu to drętwe Szarogórze, podobne motywy, IMO nużące. Z Twoich opisów wynika, że to będzie jedna wielka rzeźnia, survival pełną gębą, może nawet dwoma
Mam wrażenie, że DA robi z Eo drugi Warhammer :F Klasy prestiżowe, wartość cechy na 100, bhrutalność... Jeśli będzie tam więcej sieki niż myślenia, moja postać popełnia samobójstwo, zastrzegam.
Ty, który wchodzisz
Craig Un Shalach
Skrytopisarz

Nie! Broń, boże, to nie będzie żaden warhammer.

Szarogórze wybrałem przypadkowo, bo podoba mi się to miasto. Jest tam duże pole do popisu i na rozwinięcie akcji.

A brutalność... będę szczery. Będą ostre sceny (ale nie, że wszyscy będą chcieli gwałcić i mordować za byle co). Ale nie będzie ich nadmiar. Chce dać światu spellforce mały powiew świeżości. I tyle.

To, że daje do cech 100 i klasy prestiżowe to też nie idzie w stronę młotka. Klasa to dodatek, cechy... powiedzmy, że w grze nie szukam czystych rębajłów tępych jak miecz 300 - letni i magów którzy nawet kosturem nie trafią drzewa. To by było po prostu dziwne...

To tyle. Nie zrażajcie się i piszcie swoje opinie. Czekam.
Eon
Postrach moderatorów
Postać w RPG: MG

Post by Eon »

Chce dać światu spellforce mały powiew świeżości. I tyle.
Od kiedy świeżość ma zapach krwi? ;> IMO zbyt krwawo to się zapowiada, tak jakbyś chciał zrobić z humanoidów na EO jakieś bezmózgie stwory rządne krwi i pochw (sorry za dosadność). Zadbaj o graczy, by Ci się sesja nie przerodziła w hack'n'slasha i nie wypaliła, jak Ugruk.
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ Pjerdl życie, odpisz w sesji! ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ And if you won't... Image
Post Reply