Ja nie mam nic przeciwko masowym czarom, choć fakt bywają irytujące... a co do tego śmiertelnego uścisku to na czym polega jego działanie bo ten opis, który jest w grze niewiele mi powiedział. Po za tym bohater pro zawsze wygra ze słabym...
Wracając do tematu to mi brakuje wielu rzeczy: budowania murów, bram, mostów, jednostek latających konnych(mogły by być też pływające) oraz przede wszystkim aktywnej pauzy. Statki są też ciekawym pomysłem, podobnie jak możliwość grania jako zły(w dwójce niby miała być ale i tak tego nie było). Niezłym pomysłem są również nowe rasy(bardzo podobał mi się pomysł ostrzy, ale to fabularnie niemożliwe), czy rozbudowa bazy przez wroga... byle nie w takiej formie jak w dwójce bo tam wróg rozłazi się po całej mapie i wciąż trzeba go na nowo szukać(a i tak otrzymasz tyle samo doświadczenia co za wparowanie mu do bazy i wybicie nim cokolwiek zrobi - to psuje całą grę), to trzeba by jakoś lepiej zorganizować, a monument niby jest dobrym pomysłem, ale fabularnie nie pasuje, więc jak dla mnie tak jak jest teraz może zostać. W sumie to można by tez dodać nowe jednostki np ogromne skorpiony, albo takiego człowieka-skorpiona(jak król skorpion z filmu Mumia Powraca), albo takie egipskie wojowniczki(z tego samego filmu) czy jakichś samurajów lub ninje, czy też wikingów.
Czy brakuje czegoś w SpellForce ? Czego?
-
MagnusArias
- Tańczący z warnami
- Postać w RPG: Thalon Van Leyen
Re: Czy brakuje czegoś w SpellForce ? Czego?
Śmiertelny uścisk - Rzuca na postać czar, który chroni przed śmiertelnym ciosem.
łopatologicznie - Ktoś może ciebie lać a i tak nie padniesz, jakbyś miał nieśmiertelność (ale tylko przez jakiś czas(zazwyczaj długi)).
łopatologicznie - Ktoś może ciebie lać a i tak nie padniesz, jakbyś miał nieśmiertelność (ale tylko przez jakiś czas(zazwyczaj długi)).
http://www.youtube.com/user/95MagnusAri ... &flow=grid - Majne kowers
Nie, nie mogłyby. Wynika to z faktu, że wszystkie wyspy w SpellForce otoczone są Morzem Żywiołów, po którym żaden statek przepłynąć nie może (wyjątkiem jest Okręt-Miasto). Z kolei jednostki takie jak wikingowie czy egipskie wojowniczki nie pasują do SpellForce'a żadną miarą. Jego świat to czysta fantasy, a więc nie pasują tam one.Maciej wrote: Wracając do tematu to mi brakuje wielu rzeczy: budowania murów, bram, mostów, jednostek latających konnych(mogły by być też pływające)
Pomysł budowy murów jest faktycznie ciekawy, niestety-brakuje ich w wielu grach. Zresztą-po co mury, na których można obsadzić max 80 jednostek.
Konnica i fruwaki już są- w dwójce.
Mess with the best - die like the rest.
No cóż o ile w dużej części w sumie masz rację, to jednak nie do końca zgodzę się z tym ostatnim, z dwóch powodów. Po pierwsze mówimy o pierwszej części, po drugie w dwójce niby są one dodane, ale każda rasa ma mniej więcej 2 razy mniej jednostek, a cała frakcja ma niewiele więcej jednostek niż jedna rasa w jedynce, a przecież po dodaniu nowych typów jednostek powinno ich być więcej niż przedtem. A te egipskie wojowniczki wyglądałyby w sumie niewiele inaczej niż Derwisze, a na nie jakoś nikt nie narzekał. Po za tym to nie musi być dokładnie to, tylko coś w tym stylu. A np czymś w stylu bardzo podobnym do samurajów byli szaikanie. I jeszcze co do jednostek wodnych myślałem raczej o takich do pływania po "lokalnych" wodach(w obrębie wyspy), ale to musiałoby być wraz z dodatkiem który by na mapach takie wody posiadał.
Dalej jakoś nie przekonują mnie te jednostki pływające. Mielibyśmy się bić na rzekach niby? Bo mapy z odpowiednimi zbiornikami wodnymi musiałyby być w całości (a przynajmniej w dużej większości) poświęcone bitwom wodnym, a jakoś nie widzę tu miejsca dla awatara, który jest przecież główną personą w grze. I jeszcze
? Szaikanie?
Maciej wrote:A np czymś w stylu bardzo podobnym do samurajów byli szaikanie.
Mess with the best - die like the rest.
-
MagnusArias
- Tańczący z warnami
- Postać w RPG: Thalon Van Leyen
Samurajowie != Szaikanie
Szaikanie to Smoczy Wojownicy, którzy zostali stworzeni przez Malakaia wraz ze smokami i Ostrzami.
Czy nasz Sweet Vin wyrazi opinie w tym temacie?
Szaikanie to Smoczy Wojownicy, którzy zostali stworzeni przez Malakaia wraz ze smokami i Ostrzami.
Czy nasz Sweet Vin wyrazi opinie w tym temacie?
http://www.youtube.com/user/95MagnusAri ... &flow=grid - Majne kowers
No skoro lud mnie zawezwał...Czy nasz Sweet Vin wyrazi opinie w tym temacie?
Moim jakże skromnym i nic nie znaczącym zdaniem, wszystkie egipskie wojowniczki (wtf?) i jakieś bogo-skorpiony nie mają racji bytu w SF. Mogłyby powstać jednostki nań stylizowane, ale chyba ucierpiałby na tym klimat. SpellForce to świat wykreowany co najmniej na czwórkę (przy uwzględnieniu wszystkich niedomówień, jakie się pojawiły w serii), ale to właśnie o to chodzi. Fabuła tylko na tym zyskuje i jest jedną z najmocniejszych stron obu części. Macieju, czyżbyś oglądał ostatnio Mumię na kanale x? ;>
Nie do końca, Magnusie. Ucisk faktycznie chroni przed ciosem śmiertelnym, ale nie w stu procentach. Faktycznie, jego czas działania, w porównaniu do takiej choćby Niewrażliwości jest znacznie dłuższy, ale Ucisk ma jedną wadę. Jeśli jednocześnie zaatakuje kilka postaci, które są objęte działaniem jakiejkolwiek aury z domeny Białej Magii (Aura Siły, Aura Zręczności itd.), to skuteczność śmiertelnego ucisku drastycznie spada, wręcz maleje do minimum.Śmiertelny uścisk - Rzuca na postać czar, który chroni przed śmiertelnym ciosem.
Wracając do pomysłów reszty. Za murami stoję murem, w sensie jestem za. Brakowało mi tego, oj brakowało. Uniemożliwiałoby to wdzieranie się najlepszymi jednostkami i szybkim rushem pod monument/menhir, co jest cholernie wkurzające. Jednostki pływające zaś, czy bitwy na wodzie nie mają racji bytu. Nie spotkałem się w żadnej części z akwenem wodnym na tyle dużym, żeby można byłoby toczyć na nim jakieś większe batalie. Chociaż parę razy w serii jest wspomniane, że przed przywołaniem statki istniały i z pewnością były wykorzystywane.
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ Pjerdl życie, odpisz w sesji! ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
And if you won't...

Nie wiem, czy wspominałam, ale ja z wielką chęcią przywitałabym część Spella w świecie przez Przywołaniem. Te wszystkie sequele, smokowce, inne pierdoły i usunięcie run to jakby naciąganie na siłę.
I przy okazji rozwinęłoby to trochę świat, czego żywym przykładem były sesyje Ariego. Nadal ilekroć widze elońską druidkę przy poletku lenyi, przypominam sobie jaką popularnością cieszyły się lenyowe skręty
I przy okazji rozwinęłoby to trochę świat, czego żywym przykładem były sesyje Ariego. Nadal ilekroć widze elońską druidkę przy poletku lenyi, przypominam sobie jaką popularnością cieszyły się lenyowe skręty
Spoiler: