Rap, Hip-Hop. Muzyka, kultura i życie

Możecie pisać tu co nie pasuje do innych kategorii.
przemmir
Zaklinacz słów

Rap, Hip-Hop. Muzyka, kultura i życie

Post by przemmir »

Witam wszystkich!

Jako, że jest podobny temat, ale dotyczący metalu, a o rapie takowego nie ma, to postanowiłem taki założyć.

Możecie tu pisać jacy są wasi ulubieni wykonawcy, wymieniać się nutami.

Czy utożsamiacie się z kulturą hip-hopu.

Czy ubieracie się na tzw skate.

Jak i wypowiadać na wiele innych tematów związanych z rapem i kultura hh :wink:.

Myślę, że nie bd tu tylu aktywnych userów co w temacie o metalu, ale jednak kilka osób się tu chętnie wypowie;].
Aileen
Wójt
Postać w RPG: Evanesca | Fay

Post by Aileen »

Ja nic nie mam do ludzi słuchających tego typu muzyki (o ile oczywiście nie proponują mi wpierdziel, ale to samo się tyczy "metali"), więc z chęcią sobie podyskutuję. Mimo że za rapem nie przepadam.

Nurtuje mnie ciągle jedno pytanie: czym się różni rap od hip-hopu O.o ?
Spoiler:
Szaleństwo nie jest niedorzeczne: otóż im bardziej szalone, tym bardziej logiczne, tym bardziej wyrafinowane, tym bardziej wymowne, tym bardziej olśniewające.
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Nie jestem specem, żeby Ci to dobrze wytłumaczyć, a Wikipedia w tym elemencie z tego co pamiętam kłamie :P.

Rap to jest muzyka, która śpiewają raperzy, jak np. Peja, Lil Wyne, Eminem, itd.. Hip-Hop jest natomiast kulturą, czyli właśnie śpiewanie, tańczenie breakdance czy c-walka, malowanie graffiti, luźne ubieranie się (tzw. skate :D) itd.
Sknerus
Zaklinacz słów

Post by Sknerus »

Rap to jest zuo, ponieważ mi się kojarzy z niejakim peją, dziećmi jp i tym podobnym tworom. Uhh te dresy -.-

A jeśli chodzi mi o normalny rap, to jest mi obojętny, ale słuchać nie będę. Wolę swój styl :wink:

przemmir, nutkami się wymienia w temacie ' ;P
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Zonk? Zawsze myślałem, że jest odwrotnie xD HH to muzyka, a rap - styl :D
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Sknerus: Po pierwsze Twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu, więc daruj sobie takie wypowiedzi typu, "rap jest dla dresów", bo pokazujesz tylko swoją nie wiedzę w tym temacie. Jeśli chcesz wiedzieć to ludzie słuchający rapu ubierają się głównie na skate,a nie na tzw dresa^^.Równie dobrze mogę napisać, że metal to zło, ale nie jestem na tyle arogancki i prostacki, żeby coś takiego pisać;].

Po drugie: wpierw posłuchaj sobie trochę Peji, żeby go oceniać, a nie że ktoś Ci wysłał SLU czy Kurewskie Życie i na podstawie tego oceniasz cały polski rap^^. Bo inni polscy raperzy maja także fajne teksty...

Tak w tamtym temacie oceniają ludzie wszystkie kawałki, nawet niegodni tego słuchacze metalu jak np. Ty, którzy jak zobaczą w tytule Peję to od razu dają 1/10^^.

A widzisz Ari, przynajmniej komuś to jako tako wytłumaczyłem :wink:.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

A dresi zwykle słuchają HH. To jak z prostokątem i kwadratem :wink:

I dzięki za wyprowadzenie z błędu :wink: Spróbuję zapamiętać :P
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Tak, sluchają, ale tego '. Dodatkowo golą się na łyso

i bardziej reprezentują subkulturę hooligansów niż hh.

Tego Mati nie powiedziałem, że jesteś nie godzien słuchania rapu. Miałem na myśli raczej kilku innych userów, którzy od razu dają 1 max 2 na 10^^ jak zobaczą rap....
Aileen
Wójt

Post by Aileen »

Ja się nie dziwię że rap ma takie opinie, skoro większość utożsamia go z dresami i zespołami typu Firma :wink:

O.S.T.R muszę powiedzieć że teksty ma wyjątkowo trafne i ciekawe. Nie wiem jakich piosenek posłuchałam, bo bylo to podłożone jako muzyka do pewnego filmu po którym opadła mi szczęka.
Spoiler:
Szaleństwo nie jest niedorzeczne: otóż im bardziej szalone, tym bardziej logiczne, tym bardziej wyrafinowane, tym bardziej wymowne, tym bardziej olśniewające.
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Chciałaś powiedzieć, że błędnie się go utożsamia z dresami...

Hmmm nie kojarzę takiego filmu, ale OSRTy jest naprawdę dobry i w dodatku ma fajne freestyle :D.
Kafar
Zaklinacz słów

Post by Kafar »

Nie przepadam, słuchałem kiedyś, chyba w podstawówce ale wyrosłem :D
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Eee powiedz mi jak z muzyki można wyrosnąć?-,-
Aileen
Wójt

Post by Aileen »

Ze Smerfnych Hitów, podejrzewam. Ewentualnie "Jadą jadą misie", "Miś uszatek" i innych tego typu hitów.
Spoiler:
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Hahaha :D. To jest chyba całkiem możliwe Aileen, jednak nadal nie rozumiem jak można ' z poważnych gatunków muzycznych jak np.: rap, rock, metal, itd... Dlatego czekam z niecierpliwością na to co odpisze;].
Kafar
Zaklinacz słów

Post by Kafar »

Można, można. Po jakimś czasie zaczniesz potrzebować coraz ambitniejszych dzieł i dojdziesz do rocka/metalu.
Post Reply