Czy tak wyglądał świat przed przywołaniem?

Możecie pisać tu co nie pasuje do innych kategorii.
Eon
Postrach moderatorów
Postać w RPG: MG

Czy tak wyglądał świat przed przywołaniem?

Post by Eon »

Na początku, z góry chciałbym przeprosić. Nie wiedziałem dokładnie gdzie umieść TEN temat.

A więc, po zaciekłej walce z gryzącą stroną "google", natrafiłem na coś co (naprawdę mocno) przykuło moją uwagę. Mówiąc wprost, jest to mapa przedstawiająca najprawdopodobniej planetę, na której toczy się cała akcja gry.

Chyba mogę śmiało powiedzieć, że sama mapa obrazuje "całość" przed wojną przywołania. Są tu lokacje z Spellforce 1, oraz Spellforce 2. Nie sprawdzałem dokładnie, czy są wszystkie.

Lokacje są napisane w języku niemieckim, ale co nieco udało mi się ustalić. Co o tym wszystkim sądzicie? Prawda, wymysł fanów, czy może kompletny absurd? Podziel się opinią z nami!

http://www.spellforce-datenbank.de/down ... tkarte.jpg

http://img337.imageshack.us/img337/9650 ... rtekp1.jpg

EDIT: Do posta poniżej (nie chciałem śmiecić): Te mapki można znaleźć na oficjalnym angielskim forum.
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ Pjerdl życie, odpisz w sesji! ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ And if you won't... Image
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Wow!! Jest to naprawdę fascynujące odkrycie, w ogóle nie przypuszczałem, że taka mapa może istnieć. Uważam jednak, że jeśli nie znalazłeś tego na oficjalnej stronie SpellForce to może to być, jak to określiłeś, wymysł fanów. Z drugiej strony nawet jeśli jest to wymysł fanów to stworzyli oni coś bardzo ciekawego. Ja natomiast świat SpellForce przed przywołaniem wyobrażam sobie jako...hmm... powiedzmy, że jeden ale większy kontynent a nie tak jak jest pokazane na tych zdjęciach jako kilka dużych wysp.
Tobik
Webmajster

Post by Tobik »

Co do takiego typu mapek to widziałem ostatnio jedną na youtube, która przedstawia krainę spellforce po czasach przywołania, autorstwa Kubiego.

Kreski są dobrze porozstawiane, zgodnie z drogami portali. No i większość zgadzałaby się z kampanią.

http://www.youtube.com/watch?v=aLqpPdXj ... re=related

Jak kogoś interesuje to niech zajrzy. Między innymi film jest by "hiperlinkowac" do innych filmow, które przedstawiają dzieje pewnego gracza w spellforce.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Hmm... ta mapa nie pokrywa się w ogóle z moją wizją świata - Eloni nad morzem? Na północy i zachodzie są góry, na wschodzie Cień Drzew (również górzysty), a na południu Liannon (z jakąś rzeczką, której brakuje w Eloni). Wyspa na zachodzie to chyba akcja BoW-u - a przecież początek jest na tych samych bagnach, na których kończy się ZŚ (chyba?).

O wiele bardziej wiarygodna jest dla mnie mapa z filmiku. Gdyby przyjąć, że portale łączą odległość ok. dnia-dwóch drogi (pomijając np. Mulandir i okolice).
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

Może się nie pokrywać ,ale podobna mapa była na okręcie-mieście . Ari , przecież mogło tak być . To zamysł twórców gry . Poza tym całe Eo jest rozerwane więc nigdy się nie dowiemy .Zobacz na filmik , i tak Elonii wypada nad morzem . Poza tym , zdaje mi się ,że filmik zgadza się z mapą .
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Nie grałem w dwójkę (te parę godzin się nie liczy), ani tymbardziej dodatek. Nikt nie powiedział, że ten ląd był otoczony przez morze - zauważcie, że w SF (przynajmniej jedynce) nie ma ani słowa o statkach, nawet gdy jest mowa o czasach przed Przywołaniem. Jak mogliby się dostać z Empyrii do Szarogórza?
Ty, który wchodzisz
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

Okręt miasto , poza tym jest wspomniane o porcie Mrocznych Elfów w dwójce - może oni byli przewoźnikami ,a może każda rasa lub każdy sojusz miał własny port . To ,że ktoś o czymś nie wspomina nie znaczy ,że tak musi być . Część po pewnym czasie zaczęła się teleportować i nagle powstały portale . Nie sądzę ,że krąg mógłby wszcząć przywołanie bez udania się na Xu ,a sam Hokan nic by im nie mówił .Poza tym jak m. elfy z Urak czy elfy ,ludzie i krasnoludy z Fiary miałyby się udać na Xu ?
Eon
Postrach moderatorów
Postać w RPG: MG

Post by Eon »

To proste: Najpewniej statkami, o których nie było mowy w SF1. Twórcy się chyba nie spodziewali, że jacyś Polacy zaczną się tym interesować. Czyżby się pomylili? Z resztą... To, że nikt o tym nie wspomniał nie znaczy, że wcale tak nie było, ale również nie jest dowodem, że statki miały miejsce w SF. Moim zdaniem statki były, ale z całą pewnością nie jedynymi środkami lokomocji w świecie Eo... (Eo, to był świat? Znów zapomniałem Image)

EDIT: Sorry Psota, uprzedziłeś mnie.
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ Pjerdl życie, odpisz w sesji! ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ And if you won't... Image
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Na tym filmiku mapa jest po prostu ukazana jako połączenie poszczególnych mapek przez portale, ale nie wiemy czy tak jest na prawdę, że np. Liannon jest zaraz obok Szarogórza. Dodatkowo po przyjrzeniu się tej mapie zauważyłem, że niektóre mapy na tym ułożeniu po prostu do siebie nie pasują (choć może jest to efekt zniszczenia świata po przywołaniu?), a wg mnie powinny tworzyć jednak jakąś jedną spójną całość.
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

Wiemy z opowiadań , poza tym miasta leżą blisko siebie . Po ich połączeniu powstaje całość porozdzielana dołami i wąwozami . Jeżeli oglądałeś filmik rozpoczynający grę to możesz zobaczyć w jaki sposób rozdzielało się Eo . Część ziemi po prostu znikała ,a tak gdy połączymy to wiele elementów pasuje ,ale zawsze jest ubytek .

Wie ktoś co to za Die Verloreren inseln ?
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Chodziło mi o fakt podróżowania statkami a nie o morze jako niedopatrzenie :P
Drakon Arach

Post by Drakon Arach »

Statki były. W Onyksowych brzegach jak się gadało z Tario to mówił i tym jak dawniej napadali ich piraci. Więc musiały być porty i statki.

Widziałem tamtą mapkę z portalami. Sam nawet patrzyłem jak ten kto wstawił tą mapkę grał :D

Ale co do tamtej mapy, którą wstawił Vinrael to nie jest do końca wiarygodna. Niektóre lokacje nie są pokazane. Ale niektóre i też by się zgadzały ze swoim położeniem.

A czemu my nie możemy stworzyć własnego świata Eo? Stwórzmy go na sój sposób, by pasował do RPG. Nikt nam go nie broni ;]
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Jak już mówiłem - dopóki nie zaczniemy na tym zarabiać :]
Ty, który wchodzisz
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

TAK! Jestem jak najbardziej za przywróceniem run! Właśnie dlatego m.in. spędziłem przed SpellForce 2 tylko kilka godzin, podobnie zresztą jak Ty :P
Archimonde
Skrytopisarz

Post by Archimonde »

Jak run i planów nie przywrócą to nie kupie Spellforce 3.A tera na temat żeby warna nie dostać :D . Eo wyglądało na mapie tak jak przed przywołaniem. Zacytuje kawałek rozmowy z jakimś gościem ,, Po Wojnie Przywołania krainy oddziela od siebie może żywiołów, po którym nie da się podróżować statkami..." . To znaczy ze statki były, bo skąd by znali statki gdyby ich nie było:?: :?: :?:
„Słyszałeś, że kazał nazywać się Prawicą Pana? Według mnie Proteza brzmi trafniej.”
„Pani, jesteś naczyniem mądrości. Trudno mi uwierzyć, że cała zawartość gdzieś się wylała.”
„Świry! Nic tylko świry! Jagnię, Serafiel! I wszyscy wieszczą! Daj spokój, Daimonie! To szaleńcy. Uwielbiają wieszczyć. Same klęski, oczywiście. Widzą krew, zgliszcza, dym, sine trupy, gołe d**y i puste pudełka! Mam dość. Jeszcze jeden wieszczący szaleniec i podam się do dymisji.” - Maja Lidia Kossakowska - Siewca Wiatru
Post Reply