Surowce - tempo regeneracji

Dyskusja o grze SpellForce
Post Reply
Jacusiek
Odbębniacz postów

Surowce - tempo regeneracji

Post by Jacusiek »

Witam! Ostatnio zacząłem się interesować surowcami ze SpellForca i ich regeneracją. Wiadomo, że regenerują się co 60 sekund, czyli co minutę. Zacząłem sobie pisać na kartce, mniej więcej, ile ich się w ten czas regeneruje (po prostu zaciekawiło mnie to). Oto wyniki:

Aria: 320, 331, 342, 353

0-->11-->11-->11

Ryby: 160, 164, 170, 174

0-->4-->6-->4

Kamień: 465, 480, 496, 511

0-->15-->16-->15

Teraz oznaczenia:

Liczby obok surowców, to ich zapas jaki zanotowałem

Liczby pod surowcami, znaczą o ile się zregenerowały przez tą minutę

Na początku robiłem obliczenia i wyszło, że każdy surowiec regeneruje się ok. co 5%, czyli, że kolejny zapas jest o 5% większy od poprzedniego zapasu surowców. Jednak później, okazało się to błędem, gdyż ryby wszystko psuły: najpierw 4 się regenerują, później 6, później znowu 4. To na pewno nie jest 5%.

Teraz po co napisałem ten temat. Otóż mam bardzo ważne pytanie:

Lepiej zbierać surowce, gdy jest ich mało, czy dużo?

Teraz wyjaśnienie:

Przykład 1: Powiedzmy, że zebrałem cały zapas kamieni z jednej kupki (max ich tam było 2000). Zostało ich teraz, powiedzmy 36. Zostawiłem w kamieniołomie 1 robotnika, aby zbierał te surowce i przy okazji nadążał za tempem ich regeneracji.

Przykład 2: Też wyczerpały mi się kamienie do 36, lecz tym razem czekam, aż się zregenerują. Gdy będzie ich max (2000 kamieni) to wyślę 5 robotników, aby zebrali.

Lepiej zrobić według przykładu 1 czy 2? Chodzi mi o to: Czy surowce lepiej regenerują się kiedy jest ich mało, czy dużo, czy może w obu przypadkach zawsze będzie tak samo? Bo jak szybciej się regenerują, kiedy jest ich więcej, to wiadomo, że przykład 2 się bardziej opłaca niż 1. Co myślicie o ich tempie regeneracji? Wypowiadajcie się w tym temacie śmiało. Jeżeli jednak temat wydaje wam się niepotrzebny, zgłoście to, proszę, to dam aby został usunięty w ciągu 1 dnia.
Mayor
Łupieżca tematów

Post by Mayor »

A pomyślałeś, że jak będziesz zbierał na bieżąco, to szybciej uzbierasz na konkretny cel? zanim się zregenerują na max, trochę minie.
Jacusiek
Odbębniacz postów

Post by Jacusiek »

Ja zawsze robię, tak jak jest opisane w przykładzie 1, bo 5 robotników (przy 30 kamieniach do zebrania) nie warto zostawiać, starczy 1. Tylko chcę się upewnić, że robię dobrze i przy okazji podyskutować o surowcach. Dobrze, że się w ogóle regenerują :D
reZ
Łowca postów

Post by reZ »

w spellu 2 się nie regenerują, trochę mnie to boli czasami przy trudniejszych mapkach gdzie mam mało surowców i muszę wysyłać obstawę dla robotników do drugiego złoża, ale jak dla mnie to jest lepsze i bardzo umila gra i co jest fajne bardziej realistyczna się staje przez tagi szczegół.

A co do surowców ja tam zawsze zostawiam przy złożach maks 3 robotników więcej nie bo potem się pchają do złóż i jest problem xd
Image
Archimonde
Skrytopisarz

Post by Archimonde »

W Spellforce 2 tez mnie to boli ze się nie regenerują bo to przeszkadza przy trudnych mapach.W 1 jest t bardzo przydatna opcja i nieraz mnie uratowała.Wydaje mi się ze szybciej się regenerują jak się ich nie zbiera.
„Słyszałeś, że kazał nazywać się Prawicą Pana? Według mnie Proteza brzmi trafniej.”
„Pani, jesteś naczyniem mądrości. Trudno mi uwierzyć, że cała zawartość gdzieś się wylała.”
„Świry! Nic tylko świry! Jagnię, Serafiel! I wszyscy wieszczą! Daj spokój, Daimonie! To szaleńcy. Uwielbiają wieszczyć. Same klęski, oczywiście. Widzą krew, zgliszcza, dym, sine trupy, gołe d**y i puste pudełka! Mam dość. Jeszcze jeden wieszczący szaleniec i podam się do dymisji.” - Maja Lidia Kossakowska - Siewca Wiatru
Sknerus
Zaklinacz słów

Post by Sknerus »

A o drewnie nie napisales :wink: O dziwo drewno sie regeneruje w co wiele osob nie wierzy :? Tylko strasznie wolno. Bardzo, strasznie wolno xD Dlatego dobrze jest miec chate lesnika u elfow :wink:
Post Reply