Metal - muzyka i życie

Możecie pisać tu co nie pasuje do innych kategorii.
st34l3k
Tańczący z warnami

Post by st34l3k »

Sorvina - zapodaj sobie taki zespół Epica. :wink:

Nightwish 'a słucham już kilka lat można powiedzieć, a Epice niedawno "odkryłem". Maja kilka super kawałków :wink:
Image

Precyzja odpowiedzi zaleÂży od precyzji pytania.
Nie czytam w myÂślach

Image

www.bitten.pev.pl
Image
Sorvina
Jeden z Trzynastu
Postać w RPG: Nashera Yildun

Post by Sorvina »

Drogi st34l3k, nie kpij sobie ze mnie ;P Epicę już mam dawno przerobioną jak i Within Temptation. Jedna, z dwie piosenki dobre są Therionu i After Forever.

Ach, nie zapominajmy o Rammsteinie, niemiecki język nadaje fajny klimat piosenkom.

PS. Jak ktoś uwielbił sobie Nightwisha, to polecam utwory Tarji Turunen (My Winter Storm). Oczywiście to już nie metal, ale jej głos nadal czaruje :wink:
Spoiler:
st34l3k
Tańczący z warnami

Post by st34l3k »

To jeszcze Delain :wink:

After Forever jeszcze nie przesłuchałem dokładnie, więc nie wiem, natomiast co do Therion 'u, to powiedziałbym ze zdecydowanie więcej niż 2 :wink:
Image

Nie czytam w myÂślach

Image

www.bitten.pev.pl
Image
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

O, widzę że na tej stronie się dobre zespoły przewijają ;D co prawda z każdego znam po 3-4 piosenki, ale ja już tak mam ;] Epica, Therion, After forever, BG, Dark Moor i Rhapsody of fire to moja muzyka, którą pieszczotliwie nazywam light metalem ;P

Sorv, ja uwielbiłem sobie Nightwisha (mam nawet ich koszulkę xD), ale do Tarji podchodzę z dużym dystansem. Jak to napisałaś, "to już nie ten metal", a za jej głosem nie zawsze przepadałem (nie mówię, że Anette jest lepsza). Chociaż trzeba przyznać, że np. "I walk alone" lubię sobie czasem puścić.

Rammsteina z kolei obrzydził mi znajomy z klasy. Jak puszczał, to wszystkie piosenki wydawały się mieć taką samą melodię...
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Kafar
Zaklinacz słów

Post by Kafar »

A mówi wam coś Slayer,Anthrax,Megadeth,Judas Priest lub Black Sabbath?
st34l3k
Tańczący z warnami

Post by st34l3k »

Nazwy mówią, natomiast słuchałem z tego tylko Megadeth i Black Sabbath. Kilka utworów jest całkiem całkiem. Ale jak dla mnie tylko kilka :)
Image

Nie czytam w myÂślach

Image

www.bitten.pev.pl
Image
Guest

Post by Guest »

Dobre jest Disturbed, Deathstars ;P
reZ
Łowca postów

Post by reZ »

Ostatnio dużo czasu spędzam przy słuchaniu piosenek Dwóch zespołów: Sabaton oraz Hunter.

Jeżeli chodzi o piosenki Sabatonu to podobają mi się prawie wszystkie ich piosenki ze wszystkich albumów, ale mogę wymienić, że najbardziej podoba mi się metalizer, oczywiście piosenka o Polskich żołnierzach, którzy walczyli pod Wizną czyli 40:1 tradycyjnie jest bardzo dobra i fajna!

A jeśli chodzi o Huntera to na razie przesłuchałem album hellwood i wyciągnąłem z niego 3 najlepsze jak dla mnie piosenki czyli:

-Śmierci śmiech

-Dura Lex Sed Lex

-TshaZshyC
Image
Mayor
Łupieżca tematów

Post by Mayor »

Ja lubię Rammsteina słuchać (nie oglądać), Nightwisha, Vadera (szczególnie kawałek "Sword of the Witcher") oraz parę innych, niekoniecznie metalowych zespołów, ale zazwyczaj jest to hard rock, więc podobne klimaty (np. Lordi - pogranicze metalu i hard rocka:P)
reZ
Łowca postów

Post by reZ »

Ja ubustwiam Power Metal xd a co do Vadera również ma niezłe kawałki a w szczególnie jak dla mnie fana wiedźmina również sword of the witcher
Image
Aedzia
Skrytopisarz

Post by Aedzia »

Słyszę dużo Nightwisha! A raczej tego ile się go tu przewinęło.. Nie powiem, słuchałam. I od tego zaczynałam moją podróż w świat muzyki metalowej i mhrroku! *Rechocze dziko.*

A gdzie Cradle of Filth?! Czy nikt nie słucha tego black metalowego zespołu? Swoją drogą, ciekawa była przeróbka tekstowa utworu `Black Metal` ^^ (co ciekawi, mogą wpisać w youtube `black metal alternatywna`). po za tym, zespół ma według mnie dobre teledyski i tym samym te utwory. Choćby Nymphetamine, Babylon A.D (jak film!) czy też Temptation. Bardzo też lubiane i miętolone często przeze mnie utwory - Summer Dying Fast i Cthulhu. Tak, to był mój drugi ulubiony zespół.

A potem przeniosło się już na Burzum, Morbid Angel (szczególnie `Maze of Torment` :>), Slayer i Soilwork (tutaj Song of the Damned). Wiele by jeszcze wymieniać tego..
Feniks
Mocarz klawiszy

Post by Feniks »

Cóż myślałem ,że nie mam nic wspólnego z metalem , a jednak.

Słucham Within Temptation - którego muzyka okazuje się Gothic Metalem ,a od niedawna metalem symfonicznym . Trochę mnie to zaskoczyło ponieważ zawsze uważałem metal za straszny łomot ,a tu muzyka łagodnie brzmiąca. Słucham głównie Jilliam ,ale inne utwory tego wykonawcy ,też mi się podobają .
Sknerus
Zaklinacz słów

Post by Sknerus »

Nie Słuchajcie Slipknota! Niedawno to słyszałem. Kompletny bezsens:/ Bezsens bo jaki sens ma nawalanie o gitare bez ładu i składu?

Tak to słucham metalu, (bo to moja ulubiona muzyka:P) oprócz tego.
Mayor
Łupieżca tematów

Post by Mayor »

Tu jest filmik z piosenką.

Filmik ma również walory edukacyjne.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Najnowsza płyta Sabatonu, "Art of War", w ogóle ma walory edukacyjne :P Polecam :wink:
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Post Reply