Witajcie! Przedstawię Wam mój sposób (tia, nie mój, ale go używam) na cheaty w SF2.
1. Pobieramy Cheat Engine 5.6 (lub możliwie najnowszy).
2. Instalujemy i odpalamy.
3. Klikamy w taki komputerek po lewej z otoczką.
4. Wybieramy Proces SpellForce2.
5. SUROWCE
a) W pole (mniej-więcej) na środku wklepujemy ilość surowca i klikamy FIRST SCAN.
b) Teraz w grze "kopiemy" (lub "tracimy") jakąś ilość surowca. Przełączamy się do CE i z listy poniżej wybieramy INCREASED VALUE (jeśli zdobyliśmy) lub DECREASED VALUE (jeśli straciliśmy).
c) Robimy tak parę razy, aż nam zostanie 1 wynik (lub kilka, wtedy właściwy znajdziemy po liczbie surowca, np. 61).
Klikamy w taką czerwoną, ukośną strzałkę (na dole pojawił sie rekord).
d) Klikamy kwadrat przy rekordzie (FROZEN) i prawym na rekord > Change Record > Value. Wpisujemy - 999999999 i dajemy OK.
e) Wchodzimy do Gry. TADAM! Mamy 999999999 sztuk surowca! I w dodatku nigdy się nei traci ;p
6. ZŁOTO
Postępujemy analogicznie jak w punkcie 5., ale operujemy na złocie.
Kiedy wyczaję ID i inne takie dodam tu. Komentujcie!
PS. - WYŁĄCZCIE CE PRZY PRZECHODZENIU PREZ PORTAL!
* - Lub jeśli macie problem.
Bywajcie Shaikani! Comment!
Mój sposób.. (Dla tych co już ukończyli grę!*) .. na cheaty!
Re: Mój sposób.. (Dla tych co już ukończyli grę!*) .. na che
Jeśli można to proszę o poradę jak w CE zrobić by bohater mógł mieć wszystkie umiejętności, jak zrobić by nie mieć limitu jednostek (to załatwia trainer 2.01+5 - jedyny jaki działa z złotą edycją) , jak zrobić by można budować wszystkie jednostki.
Dziękuję za pomoc
Dziękuję za pomoc
Re: Mój sposób.. (Dla tych co już ukończyli grę!*) .. na che
(Wiem że 1 post jest stary i że odgrzewam stare kotlety)
Nie jestem żadnym specjalistą od CE ale po jakiego grzyba używać INCREASED VALUE lub DECREASED VALUE skoro wiesz ile jest w danej chwili surowców?
Po pierwszym skanie z określoną ilością surowców, potem wydaniu robisz next scan z nową liczbą surowców i znajdujesz już docelową wartość. Dodam tylko że surowce i złoto trzymane są w integer 4 Bajty, a na przykład takie HP i mana w Float.
manę i życie można znaleźć: pierwszy skan bez ubrania, next scan z ubraniem (dodaje życie i mane w SF2). W efekcie otrzyma się ok 5 wartości. Trzeba spowodować zużycie się many albo obrywanie HP wtedy wartość bieżąca to ta z przecinkiem (kropką).
Ale po co to wszytko robić skoro i w SF i SF2 jest konsola z kodami? W SF2 nawet kasę da się dodać kodem(CTRL+ +, albo CTRL + ], w FiD konsola ma inną kombinację CTRL+K).
kwgr:
To jakie masz jednostki do dyspozycji zależy od skryptu mapy. Po każdej mapie ładuje się skrypt kolejnej i znowu masz reset wszystkiego do domyślnej wartości. W ten sposób to nie da się zrobić.
Nie da się mieć wszystkich umiejętności od tak. Można wydać więcej niż 30 Punktów (nie próbowałem) ale gra może Ci zablokować wydawanie kolejnych.
Zostaw awans aż uzbierasz z 3 punkty um., poszukaj wartości 3, wydaj 1 pkt, poszukaj wartości 2, wydaj kolejny itd. aż znajdziesz. Potem jak znajdziesz tą komórkę zamienisz na większą liczbę. Każde ładownie gry zmienia jednaka adres komórek pamięci więc na 1 mapie/bez ładowani trzeba to zrobić.
Ograniczenie liczebności wojska w CE nie da się tak łatwo zrobić, trzeba napisać skrypt szukający konkretnej struktury. Skoro nie wiesz jak zmienia się liczbę pkt um, to nie ma sensu żebym Ci to tłumaczył. Same komórki zmienią adres po ekranie ładowania j.w..
Nie jestem żadnym specjalistą od CE ale po jakiego grzyba używać INCREASED VALUE lub DECREASED VALUE skoro wiesz ile jest w danej chwili surowców?
Po pierwszym skanie z określoną ilością surowców, potem wydaniu robisz next scan z nową liczbą surowców i znajdujesz już docelową wartość. Dodam tylko że surowce i złoto trzymane są w integer 4 Bajty, a na przykład takie HP i mana w Float.
manę i życie można znaleźć: pierwszy skan bez ubrania, next scan z ubraniem (dodaje życie i mane w SF2). W efekcie otrzyma się ok 5 wartości. Trzeba spowodować zużycie się many albo obrywanie HP wtedy wartość bieżąca to ta z przecinkiem (kropką).
Ale po co to wszytko robić skoro i w SF i SF2 jest konsola z kodami? W SF2 nawet kasę da się dodać kodem(CTRL+ +, albo CTRL + ], w FiD konsola ma inną kombinację CTRL+K).
kwgr:
To jakie masz jednostki do dyspozycji zależy od skryptu mapy. Po każdej mapie ładuje się skrypt kolejnej i znowu masz reset wszystkiego do domyślnej wartości. W ten sposób to nie da się zrobić.
Nie da się mieć wszystkich umiejętności od tak. Można wydać więcej niż 30 Punktów (nie próbowałem) ale gra może Ci zablokować wydawanie kolejnych.
Zostaw awans aż uzbierasz z 3 punkty um., poszukaj wartości 3, wydaj 1 pkt, poszukaj wartości 2, wydaj kolejny itd. aż znajdziesz. Potem jak znajdziesz tą komórkę zamienisz na większą liczbę. Każde ładownie gry zmienia jednaka adres komórek pamięci więc na 1 mapie/bez ładowani trzeba to zrobić.
Ograniczenie liczebności wojska w CE nie da się tak łatwo zrobić, trzeba napisać skrypt szukający konkretnej struktury. Skoro nie wiesz jak zmienia się liczbę pkt um, to nie ma sensu żebym Ci to tłumaczył. Same komórki zmienią adres po ekranie ładowania j.w..