Tym "ALE" jest właśnie ArtMoney. Jak dotąd nie zostało tutaj (czyt. w regulaminie), wg mnie, jasno określone czy jest on zakazany czy nie. Uważam, że zakazana powinna być tylko edycja postaci tym programem! Natomiast co do ekwipunku to wg mnie bardzo kontrowersyjna sprawa. Podam kilka przykładów:
1) Mając typowo ciężkiego wojownika nie da się z kompletować pełnej Zbroi Świtu, gdyż nie ma Arcydzieła Skarviga, nie ma również tarczy na 20 (Żelazny strażnik), ma się gorszy wybór w pierścieniach (Są tylko Zymar i Guradon, a nie ma już np. Goramura). Dodam jeszcze, że nie ma kompletu Strażnika, który jest bardzo uniwersalny dla wojowników-hybryd jak i dla zwykłych wojowników (Co do tego czy ten Set da się znaleźć to nie jestem w 100% pewien, ale mając 3 postacie na 50lvl nigdy go nie znalazłem. Zarówno w wersji 1.52 jak i 1.53! Poprawcie mnie jeśli się mylę...).
2) Grając dowolnym magiem, który jak wiadomo ma przeciętny pancerz nie uświadczymy dwóch bardzo dobrych tarcz, a mianowicie: Tarczy Tysiąca Słońc oraz Tarczy Pierwotnych Żywiołów. Co do tej drugiej tarczy jestem w stanie się zgodzić, że jej użycie może być zakazane, ponieważ jest ona "przekoksowana" w porównaniu z innymi tarczami. Jednak nie rozumiem, dlaczego ma się uniemożliwiać magom korzystać z tej tarczy na 20, zwłaszcza że nie ma jej do kupienia w Questplace a w skrzyniach zawsze znajdujemy tarcze na 19, która jest przeciętna.
3) Przejdźmy teraz do maga Umysłu. Nie będę tu wspominał już o niedostępności kompletu Szmaragdowego Oka, który jest powiedzmy sobie przeciętny, a i w kampanii go nie da się używać jeśli chce się wykonać questa. Chodzi mi jednak o pewien czar - patrzcie ten
http://www.spellforceweb.fora.pl/pomoc, ... ,1511.html, który również jest praktycznie niemożliwy do znalezienia na tym poziomie na którym działa. Powiem tylko, że naszukałem się go cały dzień i nie znalazłem - w akcie desperacji i rozpaczy zdobyłem go właśnie ArtMoneyem.
4) Ostatni mój przykład dotyczy runy pewnego bohatera pomocniczego. Otóż ja grając magiem na mapie Coop_20 zdobywamy runę Garehta i Mentatki natomiast grając wojownikiem na tej samej mapie zdobywamy również Garetha ale zamiast Mentatki zdobywamy wojownika Istara, którego ani razu nie udało mi się później zdobyć magiem (2 z 3 moich postaci to magowie

).
Dlatego Ari nie rozumiem trochę tej Twojej "agresji" na punkcie ArtMoney 'a. Owszem zgadzam się co do edycji postaci, ale co do otrzymywania przedmiotów już nie. Warto zauważyć, że na forum jest świetny poradnik jak się tym programem posługiwać więc każdy mógłby sobie dodać ten stuff jaki by chciał. Może warto by wprowadzić np. jakąś listę rzeczy, którą można by było uzyskać w/w programem?
Co do waszych pomysłów na temat używania tylko jednego czaru w danym czasie to jestem stanowczo na "nie", ponieważ jak pisze Ari magowie i hybrydy straciłyby praktycznie cała swoją siłę w walce. Podobnego zdania, czyli również na "nie", jestem na temat, który ktoś (Sorry zapomniałem już kto) poruszył na temat podziału walk na klasy tj.: mag vs. mag, wojownik vs. wojownik itd. SpellForce to jest taka gra, gdzie każda dobrze rozwinięta klasa postaci ma szanse przeciwko każdej innej klasie, więc nie psujmy tego

.