Regulamin, wersja 0.99 epsilon

Znajdująca się w Cieniu Drzew - wielkiego dęba i topoli - smukła wieża jest najrzadziej używanym budynkiem. Nieliczne osoby zapoznają się z regulaminem, by potem skrótowo wyjaśnić go reszcie klanu. Czasem jakiś niewo... posłaniec przychodzi, by sprawdzić, czy nie ma nowych, ważnych ogłoszeń.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Ad.1. Temat dla liderów powstanie/będzie kontynuowany (bardziej prawdopodobna jest ta druga opcja), jeśli ktoś w ogóle wyrazi chęć pozostania liderem.

Ad.2. Powodzenia w przywołaniu tylu Ostrzy :wink: a ograniczenia zaklęć mocno zaniżają umiejętności magów... ciężko będzie znaleźć kompromis.

Co do ArtMoney, to słowo wywołuje we mnie nieprzewidziane ataki agresji - myślę, że w ogóle powinno być zakazane używanie go.

Ad.3. a) Ja osobiście nie mam nic przeciwko, ale głosem ludu nie jestem...

b) 1vs1 są "standardowymi", większe batalie, jak np. 2v2, 3v3, będą raczej "okazyjne".

Ad.4. Myślę, że dopóki jest tak mało osób, możemy przeprowadzać takie "akcje" częściej niż raz do roku lub dla całego klanu. Propozycje nagród wrzucajcie na razie tutaj (jak ma to być tytuł, dawać od razu propozycje nazwy).

Co do koloru, SK Cię zamorduje :)

Pozdr.
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
reZ
Łowca postów

Post by reZ »

50 ostrzy...nie wiem czy da się tyle przywołać, ale ja z czarem medytacji 20 poziom przywołałem 25 ostrzy i mogłem przywoływać dalej oczywiście co chwilę musiałem używać medytacji.

Tutaj daje screena:

http://ifotos.pl/zobacz/rxsrns.jpg

Trochę mi się nie wydaje, żeby to była ważna informacja...
Image
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

Tym "ALE" jest właśnie ArtMoney. Jak dotąd nie zostało tutaj (czyt. w regulaminie), wg mnie, jasno określone czy jest on zakazany czy nie. Uważam, że zakazana powinna być tylko edycja postaci tym programem! Natomiast co do ekwipunku to wg mnie bardzo kontrowersyjna sprawa. Podam kilka przykładów:

1) Mając typowo ciężkiego wojownika nie da się z kompletować pełnej Zbroi Świtu, gdyż nie ma Arcydzieła Skarviga, nie ma również tarczy na 20 (Żelazny strażnik), ma się gorszy wybór w pierścieniach (Są tylko Zymar i Guradon, a nie ma już np. Goramura). Dodam jeszcze, że nie ma kompletu Strażnika, który jest bardzo uniwersalny dla wojowników-hybryd jak i dla zwykłych wojowników (Co do tego czy ten Set da się znaleźć to nie jestem w 100% pewien, ale mając 3 postacie na 50lvl nigdy go nie znalazłem. Zarówno w wersji 1.52 jak i 1.53! Poprawcie mnie jeśli się mylę...).

2) Grając dowolnym magiem, który jak wiadomo ma przeciętny pancerz nie uświadczymy dwóch bardzo dobrych tarcz, a mianowicie: Tarczy Tysiąca Słońc oraz Tarczy Pierwotnych Żywiołów. Co do tej drugiej tarczy jestem w stanie się zgodzić, że jej użycie może być zakazane, ponieważ jest ona "przekoksowana" w porównaniu z innymi tarczami. Jednak nie rozumiem, dlaczego ma się uniemożliwiać magom korzystać z tej tarczy na 20, zwłaszcza że nie ma jej do kupienia w Questplace a w skrzyniach zawsze znajdujemy tarcze na 19, która jest przeciętna.

3) Przejdźmy teraz do maga Umysłu. Nie będę tu wspominał już o niedostępności kompletu Szmaragdowego Oka, który jest powiedzmy sobie przeciętny, a i w kampanii go nie da się używać jeśli chce się wykonać questa. Chodzi mi jednak o pewien czar - patrzcie ten http://www.spellforceweb.fora.pl/pomoc, ... ,1511.html, który również jest praktycznie niemożliwy do znalezienia na tym poziomie na którym działa. Powiem tylko, że naszukałem się go cały dzień i nie znalazłem - w akcie desperacji i rozpaczy zdobyłem go właśnie ArtMoneyem.

4) Ostatni mój przykład dotyczy runy pewnego bohatera pomocniczego. Otóż ja grając magiem na mapie Coop_20 zdobywamy runę Garehta i Mentatki natomiast grając wojownikiem na tej samej mapie zdobywamy również Garetha ale zamiast Mentatki zdobywamy wojownika Istara, którego ani razu nie udało mi się później zdobyć magiem (2 z 3 moich postaci to magowie :wink:).

Dlatego Ari nie rozumiem trochę tej Twojej "agresji" na punkcie ArtMoney 'a. Owszem zgadzam się co do edycji postaci, ale co do otrzymywania przedmiotów już nie. Warto zauważyć, że na forum jest świetny poradnik jak się tym programem posługiwać więc każdy mógłby sobie dodać ten stuff jaki by chciał. Może warto by wprowadzić np. jakąś listę rzeczy, którą można by było uzyskać w/w programem?

Co do waszych pomysłów na temat używania tylko jednego czaru w danym czasie to jestem stanowczo na "nie", ponieważ jak pisze Ari magowie i hybrydy straciłyby praktycznie cała swoją siłę w walce. Podobnego zdania, czyli również na "nie", jestem na temat, który ktoś (Sorry zapomniałem już kto) poruszył na temat podziału walk na klasy tj.: mag vs. mag, wojownik vs. wojownik itd. SpellForce to jest taka gra, gdzie każda dobrze rozwinięta klasa postaci ma szanse przeciwko każdej innej klasie, więc nie psujmy tego :wink:.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Ówczesna "agresja" prawdopodobnie spowodowana była dawną modą na koxowanie postaci za pomocą AM. Ja osobiście najczęściej kupuję przedmioty na Narkoplanecie, nie Questplace (za dużo biegania :<), jednak lwia część przedmiotów (jeśli nie wszystkie) dostępna jest na planszach Coop XY Dark/Light. Ba, tylko na Coop-ach można zdobyć czary esencji i wszechmocy. Mag umysłu i tak jest imbo, nie potrzebuje do tego magicznej tarczy...

Decyzja o graniu runicznymi pomocnikami należy do samych grających, zazwyczaj jednak na WK ich nie używamy :wink:
Ty, który wchodzisz
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

No dobra, ale Narkoplaneta też nie jest oficjalną mapą (Chyba?), zresztą jeśli są na niej wszystkie przedmioty występujące w grze to ma takie samo zastosowanie jak AM z tą różnicą, że tam trzeba zapłacić co jednak nie ma wpływu na walkę w WK!

Ja np. jednak nie posiadam tej mapy...

Co do tej mody na koksowanie herów przez AM to, że tak powiem to nie moje czasy na tym forum :wink:.

Hmm... Twierdzisz, że wszystkie przedmioty da się zdobyć na Coop XY Light/Dark. To ciekawe stwierdzenie, ponieważ odkąd gram w SpellForce to nigdy nie udało mi się znaleźć tych przedmiotów, które wymieniłem w moim powyższym poście. Podobną sytuację ma mój kolega, forumowicz zresztą, Kukabura.

Może warto by wprowadzić takie ograniczenie, że wszystkie przedmioty występujące w grze są dostępne w WK oprócz tych przedmiotów questowych? I obojętne by było czy się je zdobyło przez AM czy przez Narkoplanete.
Drzewiu
Odbębniacz postów

Post by Drzewiu »

Ja bym chciał poruszyć pewien temat, a mianowicie niektóre jednostki elfów i trolli wymagają żelaza. Nie widzę sensu, dla którego zwykli robotnicy mają przemierzać pół planszy aby je uzbierać, bo i tak najprawdopodobniej po drodze zostaną zabici. (Gdyby ktokolwiek nie wiedział, te rasy nie mają budynku wydobywającego żelazo). Toteż pytam się, czy można by pozwolić graczom w tych klanach używać pozostałych monumentów, TYLKO w celu zdobywania tego surowca. Oczywiście, powinno to być pilnowane przez sędziów, aby nie budowano np. gospodarstw, farm grzybów, hodowli bydeł (bydła?) itp. w celu zdobycia żywności, bo elfy i trolle również nie produkują jej "z niczego". Mam nadzieję, że nikt tego tematu gdzieś nie poruszył, ale ja nigdzie nie widziałem czegoś podobnego.
Doyle
Łupieżca tematów

Post by Doyle »

Mati, imba, nie imbo. Ta jedna litera, robi dużą różnicę. :wink: Jednak, pomijając literówkę, zgadzam się w całej rozciągłości. To właśnie po części w nim jest to słynne OP (i nic więcej nie powiem, bo to był mój autorski pomysł na rozwiązanie pewnych problemów technicznych. Co więcej, wiedzących proszę o to samo).

Ogólnie, podsumowując, artmoneyem nie zrobi się nic specjalnego, co by namieszać w rozgrywce. Fakt, są przedmioty nie do zdobycia.

Natomiast, co ja bym zmienił? Pojedynki 3 vs 3. Albo 4 vs 4. (chwilowy niewypał, za mało ludzi) Więcej ciekawych opcji. Różne kombinacje postaci. W 2 vs 2 Wiadomo jak to będzie. Jedna osoba z białą na 20 + jedna tylko walcząca. W 3 vs 3 już nieco inaczej. Jedna osoba leczy + walka, ale już ma 2 osoby, więc czas leczenia i walki (zakładam rozsądnie, że będzie to mag-hybryda) ma już znacznie skrócony, ze względu na dość małe zasoby many.

Hm... No i może to nie bardzo pasuje do tematu... Ale jakoś tak ze dwa klany, no, może trzy aktywne i rekrutujące. Póki co i uczestników jest za mało, a Synowie Nocy i tak zgarną największą ilość członków. Tak więc, te klany w których członków nie ma, proponuję zamknąć, albo wprowadzić stosowny limit. Jaki? Nad tym proponuję się zastanowić wspólnie.
Image
Image
Image
Eon
Postrach moderatorów
Postać w RPG: MG

Post by Eon »

Nawet, jeśli będą ludzie, to pozostaje kwestia pewnego niechcianego gracza. Większość go zna, nikt go nie lubi, a nazywa się lag. W dodatku, jeśli sprowadzi kolegów, są lagi, co przy grze 1 versus 1 przeszkadza przy większych bitwach, a co dopiero działoby się, przy tych dajmy na to 3 vs 3...
┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ Pjerdl życie, odpisz w sesji! ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐ And if you won't... Image
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Pojedynki 3v3, Vin! W sensie - walki awatarów :wink:

Doyle, wybacz, nie orientuję się w tych skrótach :<
Ty, który wchodzisz
Eon
Postrach moderatorów

Post by Eon »

Rzeczywiście, możliwe... dalszej części na początku nie ogarnąłem, bo była chaotycznie pisana, aczkolwiek nie w tym rzecz. Takie pojedynki będą śmiesznie nudne. Potrwają góra kwadrans, a potem każdy się będzie do każdego pluł, bo jeden drugiego nie uleczył, trzeci nie użył "szału" itd. Jakoś naprawdę tego nie widzę.
przemmir
Zaklinacz słów

Post by przemmir »

I jeśli postać taka odbijała wszystkie moje zaklęcia, szybciej atakuje itd, to może od razu zróbmy postacie, które wszystko mają na maxa i są "nakoksowane" :?. Jak tak ma wyglądać gra w WK, czy jakakolwiek inna gra multi to ja z niej rezygnuje.
Drzewiu
Odbębniacz postów

Post by Drzewiu »

Mógłbym skierować rozmowę (choć na chwilę) na to żelazo? Czy można coś z tym zrobić?
Eon
Postrach moderatorów

Post by Eon »

Drzewko (nie obraź się Drzewiu), myślę, że to o czym piszesz, jest raczej oczywiste. Trolle i elfki wręcz będą zmuszone korzystać z pomocy innych ras, choć samymi robotnikami u elfek udało mi się kiedyś zebrać dwa tysiące jednostek żelaza w ok. 45 minut :wink: Aczkolwiek należy pamiętać, że energia runiczna avatara zmniejsza się o 10% za każdy przejęty monument armijny, także trzeba będzie pokierować się tutaj rozsądkiem.

Przemm: Ja tylko chciałem uświadomić wszystkim, że nie trzeba tworzyć koxa całkowitego, żeby postać była jako-tako trudna do ubicia. A jeśli ktoś potrafi zrobić coś, co napisałem, potrafi również dodać sobie umiejętności i pkt. cech. A to, że twórcy przegięli z magiem umysłu, to już nie nasza wina. Pytanie tylko, czy drugi gracz chce grać z tym, który zahipnotyzuje mu całą armię (zadane obrażenia nie przerywają masowej hipnozy) i wszystkich wykończy szokiem, a jak to nie pomoże, to bezczelny wyskoczy z 50 zbrojnymi i po sprawie...

Tak samo jest zresztą z rasą trolli, do której jakoś nikt nic nie ma, poza tym, że są cholernie drodzy. Nawalają tymi swoimi maczugami, jakby to były jakieś puginały, a zadają miażdżące obrażenia. Średnio na dwóch mocarzy, przypada od czterech do pięciu zbrojnych. Coś jeszcze?
Doyle
Łupieżca tematów

Post by Doyle »

Ty też nie umiesz czytać ze zrozumieniem? Nie dodasz sobie punktów cech i umiejętności. To przejdzie tylko w kampanii... W swobodnej i na multi od razu cię wywali, nawet za jeden, nadprogramowy punkt. Prościej wyexpić tą postać artem choćby (też trzeba umieć), wtedy wszystkie punkty będą się zgadzać.
Image
Image
Image
Eon
Postrach moderatorów

Post by Eon »

Ośmieszasz się w tym momencie swoją niewiedzą. Jak to nie dodam, skoro zrobiłem już kilka takich postaci i wszystkie działały na multi? Fakt, na swobodnej mi nie wychodzi, ale Hyouton potrafi i tu i tu, więc nie wiem o co Ci chodzi. Nie wiesz, a się wypowiadasz...

Edit: Negowałem Twój pomysł i już po mnie jedziesz... żałosne.
Post Reply