Książki...

Możecie pisać tu co nie pasuje do innych kategorii.
Doyle
Łupieżca tematów

Post by Doyle »

Fakt, lektury znacznie psują reputację książek. Osobiście tylko dwie czy trzy uważałem za dość interesujące. Jednak Tolkiena nigdy nie dali do omawiania (całe szczęście dla tych co nie czytali), a to chyba jedna z bardzo niewielu interesujących pozycji na programie z lekturami...

Ja myślałem osobie, że z matmy jestem genialny, jednak po przyjściu na rozszerzoną...
Image
Image
Image
Mayor
Łupieżca tematów

Post by Mayor »

Ja tak samo myślałem o informatyce... ale jak miałem się nauczyć topologię sieci albo architekturę procesora 8008, a potem wersje rozszerzone tegoż, to (za przeproszeniem) szlag jasny mnie trafiał.
Sknerus
Zaklinacz słów

Post by Sknerus »

Ja tam uwielbiam J.K.Rowling(Harry Potter) i Herbie Brennan(wojny duszków)
DrizztPl02
Odbębniacz postów

Post by DrizztPl02 »

Ja gorąco polecam dla fanów fantastyki książki autorstwa R.A Salvatore o Drizzdzie Do 'Urdenie (mrocznym elfie). Są tam świetne opisy walki, czary, różne stwory gobliny, smoki, orkowie, krasnoludy, elfy itp.

Również polecam Wiedźmina (świetna), Władcę Pierścieni i Hobbita (od tych książek zaczęła się moja przygoda z fantasty), Eragona, Najstarszego, Brisingr.

Z książek innego typu to serie o Tomku Wilmowskim Alfreda Szklarskiego,

Za Harrym Potterem jakoś nie przepadam.
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Ja polecam Kroniki Smoczej Lancy (Tracy Hickman i Margaret Weis) - zwłaszcza postać Tasslehoffa :D - i wszystkie książki Terry 'ego Practhetta ;]
Grunt to szczerość (wyrwane z kontekstu, ale co tam)...
Hju wrote:Ja tu modem nie jestem, Fen. Czasem tak bana strzele tylko...
"Przeze mnie droga w miasto utrapienia
Przeze mnie droga w wiekuiste męki
Przeze mnie droga w naród zatracenia (...)
Ty, który wchodzisz
Żegnaj się z nadzieją..."
Proximo
Skrytopisarz

Post by Proximo »

Ja uwielbiam Tolkiena..... przeczytałem 7 części Pottera i teraz mi się wydaje strasznie banalna po przeczytaniu Władcy Pierścieni i Hobbita
Guest

Post by Guest »

Ja książek raczej nie czytam. Poza lekturami to może 4-5 innych rocznie się przeczyta :) i tak to są najczęściej lektury, które będą przerabiana za rok, albo za dwa lata :D
Sorvina
Jeden z Trzynastu
Postać w RPG: Nashera Yildun

Post by Sorvina »

Ja polecam gorąco książki z serii "Zmierzch". Powiem szczerze, że takich emocji nie wywoływała we mnie jeszcze żadna książka. Niejednokrotnie muszę przestać czytać, bo emocje są kosmiczne. Akurat nie wiem jak płeć przeciwna reagowałaby na sceny przedstawione w książce, ale dziewczynom polecam, bo na prawdę warto! Książka łączy w sobie elementy horroru i romantyki, jak na razie głównie sceny romantyczne, ale sądzę, że pojawią się również te sceny bardziej straszne. :wink:
Spoiler:
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

Tylko nie "Zmierzch"! Mam tylko 6 dziewczyn w klasie, a słuchania o nim mam potąd ;P

Milusie sceny są w "Kronikach Wardstone", które gorąco polecam (IceLord, o ile mnie pamięć nie myli, również :P). I lepiej zastosować się do napisu z tyłu :>
Ty, który wchodzisz
Sorvina
Jeden z Trzynastu
Postać w RPG: Nashera Yildun

Post by Sorvina »

A lekko się czyta te kroniki? I tak dosłownie w jednym zdaniu może przedstaw historię, która jest opisana w książce. No i czy się lekko czyta? Jak skończę mój ukochany "Zmierzch" i trzy następne części plus to samo tylko oczami Edwarda, to się może za nią wezmę ;D
Spoiler:
Ari
Arinistrator

Post by Ari »

;P

Kroniki Wardstone opowiadają o chłopcu (właściwie są jego pamiętnikiem), który jako siódmy syn siódmego syna został oddany pod opiekę stracharzowi. Całość dzieje się w... średniowiecznej (chyba) Anglii, a więc nasz młody stracharz (taki tamtejszy specjalista od zjawisk nadprzyrodzonych) będzie walczył z wiedźmami, boginami, upiorami i innymi tego typu stworzeniami, w miarę swojego wtajemniczania będzie również przejmował obowiązki swojego mistrza.

Jedyną wadą tych książek jest to, że za szybko się je czyta :P Czasem książki z tej serii są porównywane do Harry 'ego, Alice nie jest Hermioną, o Mistrzu - Dumbledorze (przeczuwam że źle napisałem to nazwisko) nie wspominając. Ponadto, Wardstone są dużo bardziej mroczne, tajemnicze i wciągające :wink:

W jednym zdaniu :twisted:
Ty, który wchodzisz
Eastwood
Skrytopisarz

Post by Eastwood »

Zawsze chciałem zostać pisarzem :wink:

Moim ulubionym autorem jest Sapkowski i Salvatore...
Guest

Post by Guest »

Ja uwielbiam wszystko od Margit Sandemo "Saga o Ludziach Lodu" (jedynie 4o pare tomów 8D), "Saga o królestwie światła", "Zły sen"

Podobało mi się też "Jeździec bez głowy" Thomas 'a - totalnie coś innego niż film.

Ale Jakub Wędrowycz i "Kroniki Jakuba Wędrowycza", "Zagadka Kuby Rozpruwacza" po prostu wymiatają!!! Uśmiałam się jak nigdy!

Ja gustuje we wszystkim od fantastyki i horrory przez romanse, dramaty do historii (głównie Chin i Japonii) Ale przyznam że nigdy (nawet w podstawówce) nie zdarzyło mi się i nigdy nie planuje (już nie muszę) czytać lektury - i wyszło to co wyszło na maturze ... w zasadzie dowiem się w czerwcu 8D
demon109
Skrytopisarz

Post by demon109 »

Ja czytam Jeffery Deaver (Ogród bestii)
Guest

Post by Guest »

Będę zły!

Jaki IceLord!? To ja Ci mówiłem, że ubóstwiam Kroniki z Wardstone. Pozatym wciągnęła mnie seria "Opowieści z Malazańskiej Księgi Poległych" ;]
Post Reply